Siirry pääsisältöön

LIIKUTKO ILMAN TULOKSIA?




Oletko aloittanut liikunnan tai mahdollisesti jo liikkunut pidempään, mutta ilman tuloksia? Pahin virhe tässä tapauksessa on lisätä liikuntaa. Jotta pääsisit tavoitteisiisi, tulee liikunnan lisäksi huomioida ruokavalio.


Ruokavalion puutteet johtavat väsymykseen ja lopulta perusaineenvaihdunnan pienenemiseen. Treeneistä ei saada täyttä tehoa irti jos energiansaanti on vajaata ja ruokarytmi epäsäännöllinen. Yleensä ruokavaliota aletaan pohtia vasta kun treenaaminen ei näy missään eikä kehitystä tapahdu.


Epäsäännöllinen ateriarytmi on tyypillinen tavoitteita tukevan ruokavalion romuttaja. Epäsäännöllisyys vaikuttaa negatiivisesti mm. kehonkoostumukseen, harjoittelun aikaiseen vireystasoon ja palautumiseen. Säännöllinen ateriarytmi on myös terveyden ylläpidon kannalta keskeistä. Useimmille toimivassa ateriarytmissä on aterioita 4-6 ja ateriavälit n. 3-4 tuntia. Monipuolisilla aterioilla sekä ruokavalinnoilla turvataan pidemmällä aikavälillä kaikkien välttämättömien ravintoaineiden tasapainoinen saanti. Ateriat tulisi koostaa siten, että ne sisältävät laadukkaita hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja.


Riittävä energiansaanti on tärkeää, jotta päästään liikunnallisiin tavoitteisiin. Aktiivikuntoilijat saattavat ”pelätä” syömistä ja energiansaanti jää aivan liian vähäiseksi. Myös liian tarkka syöminen voi johtaa niukkaan syömiseen. Tyypillisesti paljon kestävyysliikuntaa harrastavat (ryhmäliikuntatunnit, juoksu, pyöräily) saavat energiaa tarpeeseensa nähden liian vähän. Kestävyysliikunta ja siitä palautuminen vaatii energiaa ja erityisesti hiilihydraatteja. Puutteellinen energiansaanti vaikeuttaa kehittymistä sekä lisää stressiä ja sairastumisriskiä. Toisaalta ongelma useilla kuntoilijoilla on liiallisesta energiansaannista pitkällä aikavälillä kehittynyt ylipaino, jopa lihavuus.


Kun halutaan muuttaa kehomme koostumista, kuten kasvattaa lihasta tai polttaa rasvaa, on ruokavalio avainroolissa. Riittävä energiansaanti on edellytys lihasmassan kasvattamiselle. Sen sijaan painonsa kanssa  kamppailevat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat henkilöt saavat ruuastaan enemmän energiaa kuin kulutetaan. Toiseen ryhmään lukeutuvat ne, jotka syövät vähän, mutta paino ei tipu. Tällöin elimistö ei toimi normaalisti.


Omassa valmennuksessani tähtään ruokaohjelmalla aina siihen, että asiakas oppii syömään oikein. Ohjelmassani ei  pakoteta syömään vain maitorahkaa, riisiä ja kanaa, vaan jokainen rakentaa itse omat ateriansa. Kukaan ei jaksa noudattaa ruokaohjelmaa, jossa ateriat ovat päivästä toiseen samanlaisia. 

Tervetuloa mukaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MITEN PRÄSSÄÄT?

Jalkaprässi on varmaan yksi suosituimmista kuntosalilaitteista jalkoja treenatessa. Laitetaan vaan jalat levylle ja työnnetään. Onko se näin yksinkertaista? Ei ihan. Jalkaprässi ei korvaa kyykkyjä. Vaikka tekisit kuinka syviä prässejä, ne eivät kehitä yhtä hyvin pakaralihaksia, vatsalihaksia ja monia muita tukilihaksia kuten kyykyt. Monelle jalkaprässi on kuitenkin hyvä etureisien lihasmassan harjoite, kun se tehdään lihastuntumalla eikä vain yritetä saada mahdollisimman paljon rautaa ylös pienellä liikeradalla. Jos haluat tasapainoiset jalkalihakset, tulee niitä treenata erilaisilla liikkeillä. Pelkkä jalkaprässi tai kyykkykään ei yksinään riitä. Miten jalkaprässillä sitten pitäisi treenata? Yksi huomioitava asia on se, miten jalat asetetaan levylle.   Asettamalla jalat keskelle lantion levyiseen asentoon saat parhaiten harjoitettua jalkoja tasapainoisesti sekä etu- että takareisien osalta. Jos taas asetat jalat leveämmälle, treenaat lähinnä lähentäjiä. ...

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta. Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve. Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin l...

TREENIN JÄLKEINEN LIHASKIPU

Treenin jälkeinen viivästynyt lihasarkuus tai -kipu tunnetaan yleisemmin lyhenteellä DOMS (delayed onset muscle soreness). Kyseessä on siis lihasarkuus, joka syntyy päivän tai parin viiveellä treenistä. Salitreenillä pystyy saamaan hyvää kipua tai sitten huonoa. Oikeanlainen kipu kuuluu osaltaan kovaan salitreeniin ja kyseessä on nimenomaan lihaskipu. Mitkään nivelkivut eivät ole hyviä, joten on syytä keskittyä oikeanlaiseen liiketekniikkaan ja pitää painot omalla tasolla. Kun lihas väsyy ja joutuu työskentelemään suorituskykynsä äärirajoilla, voidaan puhua oikeanlaisesta kivusta. Hyvää kipua ovat polte lihaksessa pitkän uuvuttavan sarjan viimeisissä toistoissa tai veren lihakseen pakkautumisesta aiheutuva turvotuksen tunne eli pumppi. Vääränlaista kipua lihaksessa esiintyy, kun joutuu venymään sellaiseen asentoon, jossa ei omien anatomisten liikerajoitustensa mukaan pitäisi olla. Jos liikelaajuutesi ei anna periksi koskettaa kämmenellä keskiselkää niskan takaa kurott...