Siirry pääsisältöön

PÄÄSEEKÖ SELLULIITISTA EROON?


Selluliitti on kiusallinen kosmeettinen ongelma. Lääketieteellisesti selluliitilla tarkoitetaan ihon tulehdustilaa, joka voi olla lähes missä päin kehoa tahansa. Yleisimmin selluliitilla tarkoitetaan kuitenkin appelsiini-ihoa, joka pääasiassa on vain rasvaa. Appelsiini-iho on tyypillisempää naisille, sillä sidekudoksen muodonmuutoksesta johtuen rasva lokeroituu eri tavoin naisilla kuin miehillä. Lisäksi naisten iho on usein ohuempi kuin miehillä, jolloin rasvapahkurat erottuvat selkeämmin ihon pinnan alta.

Sidekudoksen laatu (sidekudos ympäröi kaikkia solujamme) on yksilöllisesti erilaista, joten se, kuinka vetäytyvää tai löysää sidekudoksesi on, vaikuttaa siihen, miltä ihosi sekä kudoksesi näyttävät.
On muutamia hyväksi havaittuja keinoja päästä eroon selluliitista eli appelsiini-ihosta. Tiedät, että rasvavarastoihin voit vaikuttaa liikunnan ja ruokavalion avulla. Yhdistämällä aerobisen liikunnan ja lihaskuntoharjoittelun pystyt vaikuttamaan rasvalokeroiden tilavuuteen. Kun rasvan määrä pienenee, niin myös ihon pinta näyttää tasaisemmalta. Lihaskuntoharjoittelussa kannattaa valita kokonaisvaltaisia perusliikkeitä, joilla hormonitekijät, jotka tehostavat rasvanpalamista, lisääntyvät. Lisänä täsmäliikkeitä, joilla on vaikutusta niin sidekudoksen muokkaantumiseen kuin myös lihasten muotoon.

Liikunta edistää tehokkaasti sekä lymfanestekiertoa että ihon pintaverisuonten verenkiertoa. Selluliitille onkin tyypillistä, että ihon ja ihonalaiskudoksen verenkierto sekä aineenvaihdunta ovat heikentyneet, joten liike on lääke kyseiseen ongelmaan.

Myös veden riittävä juominen on tärkeää, jotta neste- eli lymfakierto pysyy vilkkaana. Liian vähäinen nesteensaanti kuivattaa myös iho- ja sidekudosta, jolloin niiden aineenvaihdunta sekä terveys kärsivät. Nesteen lisäksi on luonnollisesti huomioitava myös terveellinen, runsaasti kasviksia, hyvälaatuisia proteiineja, sopivasti hyviä rasvoja sekä maltillinen määrä hiilihydraatteja sisältävä ravitsemus.

Myös mekaanisesta ihon lisähoidosta voi olla apua selluliitin selättämisessä. Kuivahieronta sekä kylmä-lämpö-suihkuttelut parantavat sekä ihon rakennetta, että pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MITEN PRÄSSÄÄT?

Jalkaprässi on varmaan yksi suosituimmista kuntosalilaitteista jalkoja treenatessa. Laitetaan vaan jalat levylle ja työnnetään. Onko se näin yksinkertaista? Ei ihan. Jalkaprässi ei korvaa kyykkyjä. Vaikka tekisit kuinka syviä prässejä, ne eivät kehitä yhtä hyvin pakaralihaksia, vatsalihaksia ja monia muita tukilihaksia kuten kyykyt. Monelle jalkaprässi on kuitenkin hyvä etureisien lihasmassan harjoite, kun se tehdään lihastuntumalla eikä vain yritetä saada mahdollisimman paljon rautaa ylös pienellä liikeradalla. Jos haluat tasapainoiset jalkalihakset, tulee niitä treenata erilaisilla liikkeillä. Pelkkä jalkaprässi tai kyykkykään ei yksinään riitä. Miten jalkaprässillä sitten pitäisi treenata? Yksi huomioitava asia on se, miten jalat asetetaan levylle.   Asettamalla jalat keskelle lantion levyiseen asentoon saat parhaiten harjoitettua jalkoja tasapainoisesti sekä etu- että takareisien osalta. Jos taas asetat jalat leveämmälle, treenaat lähinnä lähentäjiä. ...

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta. Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve. Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin l...

TREENIN JÄLKEINEN LIHASKIPU

Treenin jälkeinen viivästynyt lihasarkuus tai -kipu tunnetaan yleisemmin lyhenteellä DOMS (delayed onset muscle soreness). Kyseessä on siis lihasarkuus, joka syntyy päivän tai parin viiveellä treenistä. Salitreenillä pystyy saamaan hyvää kipua tai sitten huonoa. Oikeanlainen kipu kuuluu osaltaan kovaan salitreeniin ja kyseessä on nimenomaan lihaskipu. Mitkään nivelkivut eivät ole hyviä, joten on syytä keskittyä oikeanlaiseen liiketekniikkaan ja pitää painot omalla tasolla. Kun lihas väsyy ja joutuu työskentelemään suorituskykynsä äärirajoilla, voidaan puhua oikeanlaisesta kivusta. Hyvää kipua ovat polte lihaksessa pitkän uuvuttavan sarjan viimeisissä toistoissa tai veren lihakseen pakkautumisesta aiheutuva turvotuksen tunne eli pumppi. Vääränlaista kipua lihaksessa esiintyy, kun joutuu venymään sellaiseen asentoon, jossa ei omien anatomisten liikerajoitustensa mukaan pitäisi olla. Jos liikelaajuutesi ei anna periksi koskettaa kämmenellä keskiselkää niskan takaa kurott...