Siirry pääsisältöön

RASVA PALAMAAN!


Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan sitä energiankulutusta, joka tarvitaan elintoimintojen ylläpitoon. Perusaineenvaihdunta vie päivittäisestä energiankulutuksestamme 60-70%. Lisäksi energiaa kuluu fyysisiin aktiviteetteihin sekä ruuan lämpövaikutukseen. Vilkkaasta aineenvaihdunnasta on hyötyä kun haluamme laihtua, pysyä hoikkina tai polttaa rasvaa.

Mainittakoot näin aluksi, että ei ole olemassakaan mitään ihmepilleriä, joka sulattaisi rasvan. Mutta katsotaanpa miten voisimme vaikuttaa aineenvaihduntaan nopeuttamalla rasvan palamista.

1. Nostele painoja!
Kannattaa kasvattaa lihasta niin paljon kuin se on mahdollista. Tämä ei ainoastaan laihduta, vaan lisäksi se nopeuttaa aineenvaihduntaa pysyvästi. Mitä vähemmän sinulla on lihasta, sitä hitaammin aineenvaihduntasi toimii. Painonnosto vaikuttaa myös hormonitasoihin niin, että keho pystyy luonnostaan polttamaan rasvaa jopa 24 tuntia liikuntasuorituksen jälkeenkin.

2. Syö proteiinia!
Polttaaksesi rasvaa, kannattaa keskittyä enemmän ravintoaineisiin kuin kaloreihin. Ruuat, jotka sisältävät paljon proteiinia, vaativat kehoa tekemään enemmän töitä niiden sulattamiseksi. Samalla palaa myös kaloreita enemmän. Riittävä proteiininsaanti myös turvaa arvokkaan lihaskudoksen, joka usein heikentyy laihduttaessa.

3. Älä harmittele liian kylmää tai kuumaa!
Kylmä kiihdyttää aineenvaihduntaa mm. lihasvärinän ja tiettyjen hormonien kautta. Myös lämpö kiihdyttää aineenvaihduntaa. Lämpimissä maissa asuvilla onkin n. 5-20% korkeampi aineenvaihdunta kuin viileämmillä alueilla asuvilla. Kun lämpö pitää poistaa kehosta eri menetelmin, ne kaikki kuluttavat energiaa.

4. Pidä huolta hormoneistasi!
Aineenvaihduntaa vaikuttavat useat hormonit. Stressihormonit, kuten adrenaliini ja noradrenaliini kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Kilpirauhashormoni vaikuttaa suuresti aineenvaihdunnan tasoon ja vajaatoiminnassa se saattaa tippua jopa 20-30%. Stressihormonit saattaa kuulostaa pahalta, mutta ovat äärimmäisen tärkeitä, jotta treeni kulkisi hyvin ja nousujohtoisesti. Niitä pitää erittyä erityisesti kovatehoisessa tai pitkäkestoisessa treenissä.

5. Syö tarpeeksi!
Aineenvaihdunta on hyvin mukautuvainen energiansaantiin. Runsas energiansaanti kiihdyttää ja matala taas tiputtaa aineenvaihduntaa. Keho siis pyrkii vastustamaan sekä painonnousua että laihtumista. Tosin olemme kaikki erilaisia. Toiset menevät helpommin säästöliekille ja toisilla runsaskaan energiansaannin lisääminen ei tahdo saada painoa nousemaan.

6. Nuku tarpeeksi!
Älä aliarvioi unen voimaa. Jos et nuku kunnolla, koko keho ja vuorokausirytmi voivat kärsiä. Unenpuute voi heikentää kehon rasvanpolttovoimaa, mutta se voi myös hidastaa koko päivää ja johtaa jopa rasvan lisääntymiseen. Varmista siis, että saat vähintään 7 tuntia unta yössä.

7. Juo vettä!
Se tehostaa aineenvaihduntaa eikä sitä pidä unohtaa kylmälläkään säällä. Muista siis juoda vettä säännöllisesti.

Huomioitavaa kuitenkin on, että kaikki ei ole kiinni aineenvaihdunnasta. Vähennämme ja lisäämme eri tavalla myös arkiaktiivisuuttamme vasteena pieneen ja suureen energiansaantiin. Aineenvaihdunnan kiihdyttämisellä voimme siis buustata rasvanpolttoa, mutta sanomattakin selvää, että kaiken a ja o on kunnollinen ruokavalio liikunnalla höystettynä.












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MITEN PRÄSSÄÄT?

Jalkaprässi on varmaan yksi suosituimmista kuntosalilaitteista jalkoja treenatessa. Laitetaan vaan jalat levylle ja työnnetään. Onko se näin yksinkertaista? Ei ihan. Jalkaprässi ei korvaa kyykkyjä. Vaikka tekisit kuinka syviä prässejä, ne eivät kehitä yhtä hyvin pakaralihaksia, vatsalihaksia ja monia muita tukilihaksia kuten kyykyt. Monelle jalkaprässi on kuitenkin hyvä etureisien lihasmassan harjoite, kun se tehdään lihastuntumalla eikä vain yritetä saada mahdollisimman paljon rautaa ylös pienellä liikeradalla. Jos haluat tasapainoiset jalkalihakset, tulee niitä treenata erilaisilla liikkeillä. Pelkkä jalkaprässi tai kyykkykään ei yksinään riitä. Miten jalkaprässillä sitten pitäisi treenata? Yksi huomioitava asia on se, miten jalat asetetaan levylle.   Asettamalla jalat keskelle lantion levyiseen asentoon saat parhaiten harjoitettua jalkoja tasapainoisesti sekä etu- että takareisien osalta. Jos taas asetat jalat leveämmälle, treenaat lähinnä lähentäjiä. ...

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta. Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve. Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin l...

TREENIN JÄLKEINEN LIHASKIPU

Treenin jälkeinen viivästynyt lihasarkuus tai -kipu tunnetaan yleisemmin lyhenteellä DOMS (delayed onset muscle soreness). Kyseessä on siis lihasarkuus, joka syntyy päivän tai parin viiveellä treenistä. Salitreenillä pystyy saamaan hyvää kipua tai sitten huonoa. Oikeanlainen kipu kuuluu osaltaan kovaan salitreeniin ja kyseessä on nimenomaan lihaskipu. Mitkään nivelkivut eivät ole hyviä, joten on syytä keskittyä oikeanlaiseen liiketekniikkaan ja pitää painot omalla tasolla. Kun lihas väsyy ja joutuu työskentelemään suorituskykynsä äärirajoilla, voidaan puhua oikeanlaisesta kivusta. Hyvää kipua ovat polte lihaksessa pitkän uuvuttavan sarjan viimeisissä toistoissa tai veren lihakseen pakkautumisesta aiheutuva turvotuksen tunne eli pumppi. Vääränlaista kipua lihaksessa esiintyy, kun joutuu venymään sellaiseen asentoon, jossa ei omien anatomisten liikerajoitustensa mukaan pitäisi olla. Jos liikelaajuutesi ei anna periksi koskettaa kämmenellä keskiselkää niskan takaa kurott...