Siirry pääsisältöön

5 ESTETTÄ KEHITYKSELLEMitkä ovat suurimpia esteitä siihen, ettei treenissä tule kehitystä toivotulla tavalla? Vaikka ruokavalio on yksi tärkeimmistä kehityksen kompastuskivistä, jätetään se tällä kertaa listauksen ulkopuolelle. Ja varmasti löytyy muitakin tärkeitä asioita, mutta varmista, että ainakaan nämä asiat eivät ole kehityksesi esteenä.

1 Ylitreenaaminen

Sen sijaan, että lasket, kuinka monta sataa toistoa olet treenissäsi tehnyt, pitäisi miettiä tehoa, intensiteettiä ja kuormaa. Lihaksen optimaalista väsyttämistä noiden muuttujien avulla, ei määrän kautta, sekä harjoittelun pitämistä nousujohteisena. Voit treenata kovaa ja voit treenata paljon, mutta et yhtä aikaa. Kyllä jalat saa kipeiksi kuntopyörälläkin ja varmasti tuntuu rankalta, mutta lihaskasvua se ei kuitenkaan aiheuta.

2 Huono treenityyli

Harjoitusten nousujohteinen koveneminen ja treenipainojen lisääminen on kehityksen perusedellytys. Tätä asiaa ei voi liikaa korostaa. Toisaalta jos liian innokkaasti hilaat väkisin painoja ylöspäin, saattaa suorituspuhtautesi kärsiä ja kehitys pysähtyä. Turhat heilumiset ja heijaamiset eri liikkeissä vie rasituksen muualle kuin kohdelihakseen. Kovissakin sarjoissa on muistettava tehdä liikkeet aina puhtaasti ilman pomppuja ja nykäyksiä.

Paino tulee pitää koko ajan kontrollissa, laskea alas rauhallisesti ja vastaan jännittäen ja tuoda ylös hieman nopeammin. Painoja tulee toki lisätä aina kun se on mahdollista, mutta ei koskaan suorituspuhtauden kustannuksella. Tarkoituksena on väsyttää lihakset niin tehokkaasti kuin mahdollista, eikä pelkästään liikutella suuria painoja.

3 Neitimäinen asenne

Tällä asialla ei ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa, vaan tarkoitan tällä liiallista varovaisuutta treenissä, treeniliikkeiden valinnassa sekä liikkeiden suoritustavassa. Vältetään tehokkaita moninivelliikkeitä, kuten kyykkyä, maastavetoa, kulmasoutuja ja erilaisia tankopunnerruksia. Yleisin syy on, että liike ”sattuu” tai paikat ovat niin jumissa. Oikea syy yleensä on, että tuollaiset liikkeet ovat erittäin raskaita suorittaa ja niitä tehdessä voi tulla hiki. Unohdetaan, että terve kipu ja paine lihaksessa on positiivinen asia ja merkki siitä, että lihasta rasitetaan oikeasti. Helposti pelätään myös isoja rautoja, jälleen kerran, ettei vaan satu. Seurauksena on treenipainojen jämähtäminen liian alhaiselle tasolle. Terve järki on ehdoton edellytys harjoittelun jatkuvuuden turvaamiseksi, eikä todellakaan ole tarkoitus rikkoa itseään salilla. Mutta liika varovaisuus estää kehitystä takuuvarmasti.

4 Väärin suunnatut voimavarat

Erilaisia harjoitusohjelmia ja tyylejä on nykyään valtava määrä. Jo nettiä selailemalla löytyy huikea määrä. On hyvä, että harjoittelu on suunnitelmallista ja vaihtelevaa, niin sen pitääkin olla. Kunhan tämän uuden hakemisessa ei mennä liian pitkälle ja unohdeta niitä varmasti toimivia perusasioita, joilla lihas kasvaa. Niin ikään virhe on vaihtaa ohjelmaa liian usein, jolloin harjoittelun nousujohteisuuden seuraaminen käy mahdottomaksi. Puhumattakaan siitä, että ei ole ohjelmaa laisinkaan, vaan treenataan milloin mitäkin fiiliksen pohjalta. Liiallisen hifistelyn ja pohdiskelun myötä asioiden toteuttaminen kovan treenin muodossa unohtuu. Turha hifistely pois ja asennetta treeniin, niin tulosta syntyy varmasti.

5 Liian vähän unta

Tunnettu tosiasiahan on se, että lihas kasvaa levossa. Erityisesti riittävä yöuni on lihaskasvun kannalta ensiarvoisen tärkeää. Alle kuuden tunnin unilla on turha odottaa kovia nousuja kehityksessä. Unentarve on toki yksilöllistä, mutta suurin osa tarvitsee vähintään kahdeksan tuntia kehittyäkseen optimaalisesti. Nukkumalla riittävästi pidetään myös katabolisten eli lihasta purkavien hormonien pitoisuutta kehossa alhaisempana.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?

NYT RULLATAAN!

Kiristää ja kipuilee, pitäisikö mennä hierojalle? Venyttely ei tuota tulosta, liikkuvuus ei parane eikä jäykkyydet lähde. Mitä jos hankkisit itsellesi rullan? Voit säästyä parhaimmassa tapauksessa hierontakäynneiltä ja mikä parasta, voit rullailla milloin vaan ilman ajanvarausta ja ihan ilmaiseksi.
Suurimmalla osalla meistä on, ainakin joskus, lihaksissaan triggerpisteitä eli ärtyneitä kipukohtia. Varsinkin liikkumattomuus ja liika istuminen aiheuttaa lihasten jumiutumista ja huonoa toimivuutta. Mutta näin käy myös aktiivisen liikunnan harrastajankin, mikäli ei satsata kehonhuoltoon. Rullauksella saadaan avattua näitä jumitiloja ja sitä myöten parannetaan kehon liikkuvuutta, mutta myös lihasten voimantuottokykyä.
Vaikka sinulla ei olisi kiputiloja eikä liikkuvuusongelmia, suosittelen silti käyttämään rullausta. Paremman voimantuoton lisäksi rullaus vähentää lihaskipuja, auttaa palautumisessa ja parantaa jopa ryhtiä. Kehonhuoltoa ei siis pidä aloittaa vasta kipujen ilmaannuttua.

Rull…

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…