Siirry pääsisältöön

5 ESTETTÄ KEHITYKSELLE



Mitkä ovat suurimpia esteitä siihen, ettei treenissä tule kehitystä toivotulla tavalla? Vaikka ruokavalio on yksi tärkeimmistä kehityksen kompastuskivistä, jätetään se tällä kertaa listauksen ulkopuolelle. Ja varmasti löytyy muitakin tärkeitä asioita, mutta varmista, että ainakaan nämä asiat eivät ole kehityksesi esteenä.

1 Ylitreenaaminen

Sen sijaan, että lasket, kuinka monta sataa toistoa olet treenissäsi tehnyt, pitäisi miettiä tehoa, intensiteettiä ja kuormaa. Lihaksen optimaalista väsyttämistä noiden muuttujien avulla, ei määrän kautta, sekä harjoittelun pitämistä nousujohteisena. Voit treenata kovaa ja voit treenata paljon, mutta et yhtä aikaa. Kyllä jalat saa kipeiksi kuntopyörälläkin ja varmasti tuntuu rankalta, mutta lihaskasvua se ei kuitenkaan aiheuta.

2 Huono treenityyli

Harjoitusten nousujohteinen koveneminen ja treenipainojen lisääminen on kehityksen perusedellytys. Tätä asiaa ei voi liikaa korostaa. Toisaalta jos liian innokkaasti hilaat väkisin painoja ylöspäin, saattaa suorituspuhtautesi kärsiä ja kehitys pysähtyä. Turhat heilumiset ja heijaamiset eri liikkeissä vie rasituksen muualle kuin kohdelihakseen. Kovissakin sarjoissa on muistettava tehdä liikkeet aina puhtaasti ilman pomppuja ja nykäyksiä.

Paino tulee pitää koko ajan kontrollissa, laskea alas rauhallisesti ja vastaan jännittäen ja tuoda ylös hieman nopeammin. Painoja tulee toki lisätä aina kun se on mahdollista, mutta ei koskaan suorituspuhtauden kustannuksella. Tarkoituksena on väsyttää lihakset niin tehokkaasti kuin mahdollista, eikä pelkästään liikutella suuria painoja.

3 Neitimäinen asenne

Tällä asialla ei ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa, vaan tarkoitan tällä liiallista varovaisuutta treenissä, treeniliikkeiden valinnassa sekä liikkeiden suoritustavassa. Vältetään tehokkaita moninivelliikkeitä, kuten kyykkyä, maastavetoa, kulmasoutuja ja erilaisia tankopunnerruksia. Yleisin syy on, että liike ”sattuu” tai paikat ovat niin jumissa. Oikea syy yleensä on, että tuollaiset liikkeet ovat erittäin raskaita suorittaa ja niitä tehdessä voi tulla hiki. Unohdetaan, että terve kipu ja paine lihaksessa on positiivinen asia ja merkki siitä, että lihasta rasitetaan oikeasti. Helposti pelätään myös isoja rautoja, jälleen kerran, ettei vaan satu. Seurauksena on treenipainojen jämähtäminen liian alhaiselle tasolle. Terve järki on ehdoton edellytys harjoittelun jatkuvuuden turvaamiseksi, eikä todellakaan ole tarkoitus rikkoa itseään salilla. Mutta liika varovaisuus estää kehitystä takuuvarmasti.

4 Väärin suunnatut voimavarat

Erilaisia harjoitusohjelmia ja tyylejä on nykyään valtava määrä. Jo nettiä selailemalla löytyy huikea määrä. On hyvä, että harjoittelu on suunnitelmallista ja vaihtelevaa, niin sen pitääkin olla. Kunhan tämän uuden hakemisessa ei mennä liian pitkälle ja unohdeta niitä varmasti toimivia perusasioita, joilla lihas kasvaa. Niin ikään virhe on vaihtaa ohjelmaa liian usein, jolloin harjoittelun nousujohteisuuden seuraaminen käy mahdottomaksi. Puhumattakaan siitä, että ei ole ohjelmaa laisinkaan, vaan treenataan milloin mitäkin fiiliksen pohjalta. Liiallisen hifistelyn ja pohdiskelun myötä asioiden toteuttaminen kovan treenin muodossa unohtuu. Turha hifistely pois ja asennetta treeniin, niin tulosta syntyy varmasti.

5 Liian vähän unta

Tunnettu tosiasiahan on se, että lihas kasvaa levossa. Erityisesti riittävä yöuni on lihaskasvun kannalta ensiarvoisen tärkeää. Alle kuuden tunnin unilla on turha odottaa kovia nousuja kehityksessä. Unentarve on toki yksilöllistä, mutta suurin osa tarvitsee vähintään kahdeksan tuntia kehittyäkseen optimaalisesti. Nukkumalla riittävästi pidetään myös katabolisten eli lihasta purkavien hormonien pitoisuutta kehossa alhaisempana.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MITEN PRÄSSÄÄT?

Jalkaprässi on varmaan yksi suosituimmista kuntosalilaitteista jalkoja treenatessa. Laitetaan vaan jalat levylle ja työnnetään. Onko se näin yksinkertaista? Ei ihan. Jalkaprässi ei korvaa kyykkyjä. Vaikka tekisit kuinka syviä prässejä, ne eivät kehitä yhtä hyvin pakaralihaksia, vatsalihaksia ja monia muita tukilihaksia kuten kyykyt. Monelle jalkaprässi on kuitenkin hyvä etureisien lihasmassan harjoite, kun se tehdään lihastuntumalla eikä vain yritetä saada mahdollisimman paljon rautaa ylös pienellä liikeradalla. Jos haluat tasapainoiset jalkalihakset, tulee niitä treenata erilaisilla liikkeillä. Pelkkä jalkaprässi tai kyykkykään ei yksinään riitä. Miten jalkaprässillä sitten pitäisi treenata? Yksi huomioitava asia on se, miten jalat asetetaan levylle.   Asettamalla jalat keskelle lantion levyiseen asentoon saat parhaiten harjoitettua jalkoja tasapainoisesti sekä etu- että takareisien osalta. Jos taas asetat jalat leveämmälle, treenaat lähinnä lähentäjiä. Jo

PALJONKO PAINOJA?

Jos tangossa ei ole tarpeeksi rautaa, ei se lihas kasva. Mutta kuinka paljon on tarpeeksi? Paljonko nousee penkistä? Millä painolla kyykkäät? Mietitkö, että mitä väliä sillä on? Eikö se riitä, että lihaksissa tuntuu mukava polte? Miksi pitäisi pyrkiä joihinkin tiettyihin treenipainoihin? No esimerkiksi siksi, ettei kroppa kiinteydy ilman riittävää voimatasoa. Jos et ole juurikaan treenannut lihasvoimaa, huonoja uutisia: lihaksesi ovat unessa. Arkiaskareissa, juoksulenkillä ja jopa lihaskuntojumpissa lihaksesi käyttävät vain hitaita soluja. Nopeat lihassolut, ne voiman kasvattamisessa tärkeät, vain laiskottelevat. Et siis kiinteydy, eikä lihas kasva. Sinun on turha haaveilla pyöreistä pakaroista, erottuvista olkapäistä tai kivoista käsivarsista, ellet pysty liikuttelemaan riittävän isoja rautoja. Näin se vain on. Sporttisten muotojen lisäksi saat kasvaneesta voimasta ja lihasmassasta muutakin hyötyä. Aineenvaihduntasi tehostuu ja voit syödä enemmän lihomatta. Tyypillinen onge

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta. Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve. Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin l