Siirry pääsisältöön

5 ESTETTÄ KEHITYKSELLEMitkä ovat suurimpia esteitä siihen, ettei treenissä tule kehitystä toivotulla tavalla? Vaikka ruokavalio on yksi tärkeimmistä kehityksen kompastuskivistä, jätetään se tällä kertaa listauksen ulkopuolelle. Ja varmasti löytyy muitakin tärkeitä asioita, mutta varmista, että ainakaan nämä asiat eivät ole kehityksesi esteenä.

1 Ylitreenaaminen

Sen sijaan, että lasket, kuinka monta sataa toistoa olet treenissäsi tehnyt, pitäisi miettiä tehoa, intensiteettiä ja kuormaa. Lihaksen optimaalista väsyttämistä noiden muuttujien avulla, ei määrän kautta, sekä harjoittelun pitämistä nousujohteisena. Voit treenata kovaa ja voit treenata paljon, mutta et yhtä aikaa. Kyllä jalat saa kipeiksi kuntopyörälläkin ja varmasti tuntuu rankalta, mutta lihaskasvua se ei kuitenkaan aiheuta.

2 Huono treenityyli

Harjoitusten nousujohteinen koveneminen ja treenipainojen lisääminen on kehityksen perusedellytys. Tätä asiaa ei voi liikaa korostaa. Toisaalta jos liian innokkaasti hilaat väkisin painoja ylöspäin, saattaa suorituspuhtautesi kärsiä ja kehitys pysähtyä. Turhat heilumiset ja heijaamiset eri liikkeissä vie rasituksen muualle kuin kohdelihakseen. Kovissakin sarjoissa on muistettava tehdä liikkeet aina puhtaasti ilman pomppuja ja nykäyksiä.

Paino tulee pitää koko ajan kontrollissa, laskea alas rauhallisesti ja vastaan jännittäen ja tuoda ylös hieman nopeammin. Painoja tulee toki lisätä aina kun se on mahdollista, mutta ei koskaan suorituspuhtauden kustannuksella. Tarkoituksena on väsyttää lihakset niin tehokkaasti kuin mahdollista, eikä pelkästään liikutella suuria painoja.

3 Neitimäinen asenne

Tällä asialla ei ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa, vaan tarkoitan tällä liiallista varovaisuutta treenissä, treeniliikkeiden valinnassa sekä liikkeiden suoritustavassa. Vältetään tehokkaita moninivelliikkeitä, kuten kyykkyä, maastavetoa, kulmasoutuja ja erilaisia tankopunnerruksia. Yleisin syy on, että liike ”sattuu” tai paikat ovat niin jumissa. Oikea syy yleensä on, että tuollaiset liikkeet ovat erittäin raskaita suorittaa ja niitä tehdessä voi tulla hiki. Unohdetaan, että terve kipu ja paine lihaksessa on positiivinen asia ja merkki siitä, että lihasta rasitetaan oikeasti. Helposti pelätään myös isoja rautoja, jälleen kerran, ettei vaan satu. Seurauksena on treenipainojen jämähtäminen liian alhaiselle tasolle. Terve järki on ehdoton edellytys harjoittelun jatkuvuuden turvaamiseksi, eikä todellakaan ole tarkoitus rikkoa itseään salilla. Mutta liika varovaisuus estää kehitystä takuuvarmasti.

4 Väärin suunnatut voimavarat

Erilaisia harjoitusohjelmia ja tyylejä on nykyään valtava määrä. Jo nettiä selailemalla löytyy huikea määrä. On hyvä, että harjoittelu on suunnitelmallista ja vaihtelevaa, niin sen pitääkin olla. Kunhan tämän uuden hakemisessa ei mennä liian pitkälle ja unohdeta niitä varmasti toimivia perusasioita, joilla lihas kasvaa. Niin ikään virhe on vaihtaa ohjelmaa liian usein, jolloin harjoittelun nousujohteisuuden seuraaminen käy mahdottomaksi. Puhumattakaan siitä, että ei ole ohjelmaa laisinkaan, vaan treenataan milloin mitäkin fiiliksen pohjalta. Liiallisen hifistelyn ja pohdiskelun myötä asioiden toteuttaminen kovan treenin muodossa unohtuu. Turha hifistely pois ja asennetta treeniin, niin tulosta syntyy varmasti.

5 Liian vähän unta

Tunnettu tosiasiahan on se, että lihas kasvaa levossa. Erityisesti riittävä yöuni on lihaskasvun kannalta ensiarvoisen tärkeää. Alle kuuden tunnin unilla on turha odottaa kovia nousuja kehityksessä. Unentarve on toki yksilöllistä, mutta suurin osa tarvitsee vähintään kahdeksan tuntia kehittyäkseen optimaalisesti. Nukkumalla riittävästi pidetään myös katabolisten eli lihasta purkavien hormonien pitoisuutta kehossa alhaisempana.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…