Siirry pääsisältöön

VÄLTTELETKÖ HIILIHYDRAATTEJA?
Hiilihydraatit ovat tärkeitä etenkin liikkujalle. Niiden saanti on usein ratkaiseva liikunnallisten tavoitteiden saavuttamisessa. Riittävä ja oikea-aikainen hiilihydraattien saanti ylläpitää hiilihydraattivarastoja, jolla on monia positiivisia vaikutuksia elimistöön.


Niukka hiilihydraattien saanti voi johtaa seuraaviin liikkujan kannalta epäsuotuisiin asioihin:

  •       negatiivisia vaikutuksia suorituskykyyn

  •       palautuminen ja kehittyminen hidastuu tai pysähtyy

  •       lihasproteiinin käyttö energianlähteenä lisääntyy, jolloin lihas pienenee

  •       vastustuskyky laskee

  •       loukkaantumisriski lisääntyy


Kuntoilijan tulisi saada hiilihydraatteja liikunnan tehosta ja tavoitteista riippuen 3-10 g painokiloa kohden päivässä. Suurin osa ruokavalion hiilihydraateista tulisi olla peräisin kasvikunnan tuotteista. Muita merkittäviä lähteitä ovat viljavalmisteet, hedelmät, marjat, maitovalmisteet ja huonoina vaihtoehtoina sokeri ja makeiset.


Hiilihydraattien valinnassa tulee painottaa laatua. Laadukkaat hiilihydraatin lähteet sisältävät vähän tai ei ollenkaan lisättyä sokeria. Myös niistä saatavan piilorasvan ja suolan määrä on oltava kohtuullinen. Laadukkaissa hiilihydraatin lähteissä on runsaasti kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?

NYT RULLATAAN!

Kiristää ja kipuilee, pitäisikö mennä hierojalle? Venyttely ei tuota tulosta, liikkuvuus ei parane eikä jäykkyydet lähde. Mitä jos hankkisit itsellesi rullan? Voit säästyä parhaimmassa tapauksessa hierontakäynneiltä ja mikä parasta, voit rullailla milloin vaan ilman ajanvarausta ja ihan ilmaiseksi.
Suurimmalla osalla meistä on, ainakin joskus, lihaksissaan triggerpisteitä eli ärtyneitä kipukohtia. Varsinkin liikkumattomuus ja liika istuminen aiheuttaa lihasten jumiutumista ja huonoa toimivuutta. Mutta näin käy myös aktiivisen liikunnan harrastajankin, mikäli ei satsata kehonhuoltoon. Rullauksella saadaan avattua näitä jumitiloja ja sitä myöten parannetaan kehon liikkuvuutta, mutta myös lihasten voimantuottokykyä.
Vaikka sinulla ei olisi kiputiloja eikä liikkuvuusongelmia, suosittelen silti käyttämään rullausta. Paremman voimantuoton lisäksi rullaus vähentää lihaskipuja, auttaa palautumisessa ja parantaa jopa ryhtiä. Kehonhuoltoa ei siis pidä aloittaa vasta kipujen ilmaannuttua.

Rull…

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…