Siirry pääsisältöön

KESÄLOMA TULOSSA, UHKAAKO RAPAKUNTO?Koska kesä on vain kerran vuodessa, hellesää ja lomafiilis eivät aina kiehdo treenihommiin. Plösähtäminen ei myöskään innosta, joten jotain tarvitsee tehdä.

Jos meinaat lyödä alkukesästä lenkkarit naulaan, kuntosi alkaa karista parissa viikossa. Ensimmäisenä kärsii kestävyys, joka saattaa heikentyä jo reilun viikon tauon jälkeen. Koko kesän huili tuntuu selkeästi niin arjessa kuin treeneissä. Jos esimerkiksi taitoit viiden kilometrin lenkin keväällä 30 minuuttiin, sama matka kestää kesän lopulla viisi minuuttia kauemmin.

Voima ja lihasmuodot heikentyvät kolmannen huiliviikon alkaessa. Kuukauden tauko vie voimiasi kymmenisen prosenttia. Kolmen kuukauden tauko syö jo selvästi lihaskuntoasi, erityisesti jos olet aloitteleva treenaaja.

Hyvä uutinen on se, että kunnon ylläpitoon riittää vaikka laskisit treenimääräsi puoleen. Ylläpitävässä treenissä liikuntaa ei tarvita paljon, mutta sen pitää oikeesti olla rankkaa. Sunnuntaikävelyt ja heppoiset jumpat eivät riitä.

Jos haluat säilyttää hapenottokykysi kesän ajan ennallaan, tee kerran viikossa esimerkiksi puolen tunnin tehokas HIIT -treeni. Lajillakaam ei ole väliä kunhan 20 minuutin treeniosuus tehdään tarpeeksi kovaa.

Alakropan ylläpitotreenissä on tärkeää saada reisien ja pakaroiden kaikki lihassolut töihin. Jos lomalla ei ole kunnon painoja saatavilla, tarvitset treeniä, joka vetää lihakset maitohapolle. Tehokkaimpia ovat erilaiset hypyt sekä spurtit ylämäessä tai rappusissa. Tämä nostaa sykettä niin paljon, että kestävyyskuntokin pysyy yllä.

Yläkroppa pysyy hyvin ylläpitotreenissä kuosissa esimerkiksi punnerruksilla ja leuanvedoilla. Vain mielikuvitus on rajana.

Hyviä kesätreenejä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…