Siirry pääsisältöön

JOULUNA HERKUTELLAAN!


Joulu häämöttää jo ovella ja laihdutuskuurit sekä ruokavaliot siirretään takavasemmalle. Joulua pidetään ruokajuhlana, jossa herkuttelu näyttelee pääroolia. Voiko jouluna herkutella hyvällä omatunnolla?

Jouluna voi hyvin antaa itselleen luvan herkutella ilman huonoa omaatuntoa. Parin päivän herkuttelu jouluna ei juurikaan vaikuta hyvinvointiin tai painoon, jos elämäntavat ovat muuten kohdillaan. Tärkeämpää on se, miten eletään koko loppuvuosi.

Jouluruoka ei aina tarkoita epäterveellistä ruokaa. Kun ruuat tehdään itse aidoista raaka-aineista, tiedät mitä suuhusi laitat. Erilaiset salaatit, kalkkuna, kinkku ja kalat ovat hyviä vaihtoehtoja. Kohtuus kaikessa on tärkeää, myös itse herkuissa. Jos syö kilokaupalla suklaata, torttuja, kakkuja, pipareita tms., niin totta kai ne lihottavat. Kunnon jouluruuassa ei ole mitään pahaa.
Kaikista tärkein asia on se, että herkuttelu ei jää päälle ja veny useaksi päiväksi. Joulu ei ole pakottava syy syödä kaikkea mahdollista. Keskity sen sijaan nauttimaan ruuista, joista todella pidät. Mitä enemmän ruokalajeja lautasellesi kasaat, sitä suuremmaksi saamasi energiamäärä kasvaa. Vaikka ottaisitkin vain vähän kaikkea. 


 Yltäkylläisestä jouluateriasta saattaa helposti kertyä sellaiset 2000 kcal, joka on monen koko päivän energiamäärä. Yksittäisen aterian sijaan pahimmaksi ongelmaksi muodostuu kuitenkin jatkuva napostelu. Kun tuhdin aterian päälle vielä napostellaan suklaata ja muita herkkuja, niin energiamäärät nousevat helposti taivaisiin. Yhdestä perinteisesti voitaikinaan leivotusta joulutortusta saat helposti yli 400 kcal ja suklaakonvehtirasian yhdestä kerroksesta yli 700 kcal. Ja tästä on kohtuus kaukana. Vältä siis aterioiden välistä napostelua joulunakin ja säilytä kunnollinen ruokarytmi.

Kun syöt jouluna kohtuudella ja herkuttelet vain parina päivänä, on kertyneet kilot pitkälti nestettä. Ne saa helposti karistettua palaamalla normaaliin ruokavalioon. Älä missään nimessä rankaise itseäsi ylimääräisistä kiloista pussikeittokuurilla tai jollain muilla ihmedieeteillä.

Jos tarvitset apua kilojesi karistamiseen, ota ihmeessä yhteyttä, niin tehdään se yhdessä. Joulukuun ajan facebook -sivuillani on valmennustarjous juuri sinulle!

Rauhallista joulua!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…