Siirry pääsisältöön

RASVANPOLTTO RUOKA-AINEITA VÄLTTÄMÄLLÄ


Joka tuutista toitotetaan aina vuoden vaihteen jälkeen mitä ihmeellisempiä keinoja rasvanpolttamiseksi. Jätä maitotuotteet, maitoteollisuus on täynnä huijareita. Jätä viljat, gluteiini on myrkkyä. Jätä hiilarit, ne lihottavat, Jätä sitä ja tätä.

Yleisin ongelma jonkun ruoka-aineen välttämisessä on se, että kokonaisenergiansaanti jää yleensä liian alhaiseksi. Ei siis muisteta korvata jätettyä ruoka-ainetta jollain muulla.

Terveen ihmisen ei tarvitse jättää ruokavaliostaan mitään pois. Harvoin erilaiset vatsaongelmat johtuvat viljoista tai maitotuotteista. Työssäni olen huomannut, että suurin vatsaongelmien aiheuttaja on ruuan sijaan ruuansulatusentsyymien heikko toiminta. Stressin myötä, esim. huono ruokavalio, ruuansulatusentsyymien eritys vähenee ja muuttaa suoliston bakteerikantaa huonompaan suuntaan. Oireita voi olla vatsan turpoaminen ruokailun jälkeen, ilmavaivat, vatsakivut, närästys, ravinnepuutokset, masennus, väsymys ym. Allergiat ja sairaudet ovat asia erikseen.

Vähärasvaiset maitotuotteet ovat erinomaisia lähteitä proteiinille ja kalsiumille. Maitorahkaa ei kuitenkaan kannata mättää kilotolkulla. Liiallinen ja yksipuolinen yksittäisen ravinnon saanti on harvemmin terveellisin vaihtoehto.

Höttöhiilareiden, kuten sokerien, rajoittaminen toki kannattaa. Muuten hiilareiden vähentämisen kanssa kannattaa olla varuillaan. Hiilareista saamme energiaa ja ilman niitä myös treenitehot kärsivät, lihaskasvusta puhumattakaan. Liian vähillä hiilareilla ei mitenkään saada lihakselle riittävän nopeasti energiaa, jotta pystyisimme mahdollisimman hyvään suoritukseen. Tiukka karppaaminen voi joissain tilanteissa sopia, jos treenisi on lähinnä sauvakävelyä tai muuta matalatehoista harjoittelua.

Herkkujen osalta kannattaa muistaa kohtuus. Herkuilla ei kannata korvata ruoka-aineita, sillä ne sisältävät paljon energiaa. Ruoka ei tällöin täytä tarpeeksi. Herkkujen lisääminen muun ruuan päälle taas tuhoaa nopeasti energiavajeen eikä tällöin tuloksiakaan tule. Jos rasvaa polttaessa yhtenä päivänä viikossa pidät kunnon mättöherkkupäivän, voit tällä tuhota koko viikon aikaansaamasi energiavajeen. Eli taas kohtuus tässäkin.

Minkään ravintoaineen poisjättäminen ei takaa rasvanpolttoa. Kautta aikojen rasvanpolttoon on ollut vain yksi keino, joka pätee edelleen. Syö vähemmän kuin kulutat, mutta syö tarpeeksi! Syö monipuolisesti ja kaikkea kohtuudella. Toki ruuan laadullakin on väliä eli ei kannata laskea vain kaloreita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MITEN PRÄSSÄÄT?

Jalkaprässi on varmaan yksi suosituimmista kuntosalilaitteista jalkoja treenatessa. Laitetaan vaan jalat levylle ja työnnetään. Onko se näin yksinkertaista? Ei ihan. Jalkaprässi ei korvaa kyykkyjä. Vaikka tekisit kuinka syviä prässejä, ne eivät kehitä yhtä hyvin pakaralihaksia, vatsalihaksia ja monia muita tukilihaksia kuten kyykyt. Monelle jalkaprässi on kuitenkin hyvä etureisien lihasmassan harjoite, kun se tehdään lihastuntumalla eikä vain yritetä saada mahdollisimman paljon rautaa ylös pienellä liikeradalla. Jos haluat tasapainoiset jalkalihakset, tulee niitä treenata erilaisilla liikkeillä. Pelkkä jalkaprässi tai kyykkykään ei yksinään riitä. Miten jalkaprässillä sitten pitäisi treenata? Yksi huomioitava asia on se, miten jalat asetetaan levylle.   Asettamalla jalat keskelle lantion levyiseen asentoon saat parhaiten harjoitettua jalkoja tasapainoisesti sekä etu- että takareisien osalta. Jos taas asetat jalat leveämmälle, treenaat lähinnä lähentäjiä. Jo

PALJONKO PAINOJA?

Jos tangossa ei ole tarpeeksi rautaa, ei se lihas kasva. Mutta kuinka paljon on tarpeeksi? Paljonko nousee penkistä? Millä painolla kyykkäät? Mietitkö, että mitä väliä sillä on? Eikö se riitä, että lihaksissa tuntuu mukava polte? Miksi pitäisi pyrkiä joihinkin tiettyihin treenipainoihin? No esimerkiksi siksi, ettei kroppa kiinteydy ilman riittävää voimatasoa. Jos et ole juurikaan treenannut lihasvoimaa, huonoja uutisia: lihaksesi ovat unessa. Arkiaskareissa, juoksulenkillä ja jopa lihaskuntojumpissa lihaksesi käyttävät vain hitaita soluja. Nopeat lihassolut, ne voiman kasvattamisessa tärkeät, vain laiskottelevat. Et siis kiinteydy, eikä lihas kasva. Sinun on turha haaveilla pyöreistä pakaroista, erottuvista olkapäistä tai kivoista käsivarsista, ellet pysty liikuttelemaan riittävän isoja rautoja. Näin se vain on. Sporttisten muotojen lisäksi saat kasvaneesta voimasta ja lihasmassasta muutakin hyötyä. Aineenvaihduntasi tehostuu ja voit syödä enemmän lihomatta. Tyypillinen onge

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta. Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve. Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin l