Siirry pääsisältöön

RASVANPOLTTO RUOKA-AINEITA VÄLTTÄMÄLLÄ


Joka tuutista toitotetaan aina vuoden vaihteen jälkeen mitä ihmeellisempiä keinoja rasvanpolttamiseksi. Jätä maitotuotteet, maitoteollisuus on täynnä huijareita. Jätä viljat, gluteiini on myrkkyä. Jätä hiilarit, ne lihottavat, Jätä sitä ja tätä.

Yleisin ongelma jonkun ruoka-aineen välttämisessä on se, että kokonaisenergiansaanti jää yleensä liian alhaiseksi. Ei siis muisteta korvata jätettyä ruoka-ainetta jollain muulla.

Terveen ihmisen ei tarvitse jättää ruokavaliostaan mitään pois. Harvoin erilaiset vatsaongelmat johtuvat viljoista tai maitotuotteista. Työssäni olen huomannut, että suurin vatsaongelmien aiheuttaja on ruuan sijaan ruuansulatusentsyymien heikko toiminta. Stressin myötä, esim. huono ruokavalio, ruuansulatusentsyymien eritys vähenee ja muuttaa suoliston bakteerikantaa huonompaan suuntaan. Oireita voi olla vatsan turpoaminen ruokailun jälkeen, ilmavaivat, vatsakivut, närästys, ravinnepuutokset, masennus, väsymys ym. Allergiat ja sairaudet ovat asia erikseen.

Vähärasvaiset maitotuotteet ovat erinomaisia lähteitä proteiinille ja kalsiumille. Maitorahkaa ei kuitenkaan kannata mättää kilotolkulla. Liiallinen ja yksipuolinen yksittäisen ravinnon saanti on harvemmin terveellisin vaihtoehto.

Höttöhiilareiden, kuten sokerien, rajoittaminen toki kannattaa. Muuten hiilareiden vähentämisen kanssa kannattaa olla varuillaan. Hiilareista saamme energiaa ja ilman niitä myös treenitehot kärsivät, lihaskasvusta puhumattakaan. Liian vähillä hiilareilla ei mitenkään saada lihakselle riittävän nopeasti energiaa, jotta pystyisimme mahdollisimman hyvään suoritukseen. Tiukka karppaaminen voi joissain tilanteissa sopia, jos treenisi on lähinnä sauvakävelyä tai muuta matalatehoista harjoittelua.

Herkkujen osalta kannattaa muistaa kohtuus. Herkuilla ei kannata korvata ruoka-aineita, sillä ne sisältävät paljon energiaa. Ruoka ei tällöin täytä tarpeeksi. Herkkujen lisääminen muun ruuan päälle taas tuhoaa nopeasti energiavajeen eikä tällöin tuloksiakaan tule. Jos rasvaa polttaessa yhtenä päivänä viikossa pidät kunnon mättöherkkupäivän, voit tällä tuhota koko viikon aikaansaamasi energiavajeen. Eli taas kohtuus tässäkin.

Minkään ravintoaineen poisjättäminen ei takaa rasvanpolttoa. Kautta aikojen rasvanpolttoon on ollut vain yksi keino, joka pätee edelleen. Syö vähemmän kuin kulutat, mutta syö tarpeeksi! Syö monipuolisesti ja kaikkea kohtuudella. Toki ruuan laadullakin on väliä eli ei kannata laskea vain kaloreita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…