Siirry pääsisältöön

SYÖTKÖ VAIN KALOREITA?


Onko tavoitteenasi pudottaa painoa ja polttaa rasvaa? Tai kenties kasvattaa lihasmassaa? Tiedämme, että rasva palaa, kun syömme vähemmän kuin kulutamme ja lihaskasvun mahdollisuus on taas syödessämme enemmän kuin kulutamme. Se virhe, minkä moni tekee, on syödä vain kaloreiden mukaan. Toisin sanoen esim. rasvaa polttaessa yrität syödä mahdollisimman terveellisesti ja kevyesti ettei kaloreita tulisi liikaa.

Olen lukenut todella paljon asiakkaitteni rustaamia ruokapäiväkirjoja ennen valmennuksen aloittamista. Päälle päin saattaa näyttää, että ruokavalio on ollut kevyt ja terveellinen. Syvempi analyysi kuitenkin kertoo usein aivan liian matalista kaloreista ja vääränlaisista energiaravintoainejakaumista. Ei nimittäin ole aivan sama, millaisesta ruuasta kulutusta pienemmän tai suuremman energiamäärän otat.

Ihan ensimmäisenä ruokavalion pohja tulee tehdä niin, että se on terveellinen ja tuo kylläisyyttä, silloinkin kun mennään energiavajeella. Kylläisyyttä saadaan ruuan määrällä, mutta ruuan energiapitoisuus ratkaisee sen, palaako rasva vai ei. On selvää, että nälkä pysyy paremmin loitolla 300 grammalla kasviksia kuin 10 grammalla suklaata. Paljon kasviksia syömällä edistämme terveyttämme ja niitä kannattaakin syödä monipuolisesti n. 500-800g päivässä.

Päivän kaloreita yritetään myös vähentää jättämällä aterioita kokonaan pois. Tässä tapauksessa kylläisyys taas kärsii ja monesti makeanhimo yllättää. Tavoitteellisen treenaajan ja rasvanpolttajan kannattaa syödä 5-6 ateriaa päivässä. Kylläisyys pysyy paremmin ja treenikin kulkee, kun syöt 3-4 tunnin välein.

Seuraavaksi ruokavalion suunnittelussa tulee keskittyä energiaravintoaineisiin eli makroihin. Toisin sanoen, missä suhteessa päivän kaloreista saamme proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvaa.

Ruokavaliossa tulee olla tarpeeksi proteiinia eli n. 2-2,5g per painokilo. Tosin jos rasvaprosentti on korkea, proteiininsaanti kannattaa suhteuttaa rasvattomaan painoon. Proteiini mahdollistaa lihasten ylläpidon ja lisäämisen. Ethän halua rasvaa polttaessasi pudottaa samalla lihasmassaasi? Proteiini myös ylläpitää kylläisyyttä, mutta sen ajoitus on myös tärkeää. Proteiinia kannattaakin syödä tasaisesti pitkin päivää ja jokaisella aterialla. Liian vähäinen proteiininsaanti voi jopa johtaa lisääntyneeseen rasvaprosenttiin.

Tarvitsemme myös rasvaa. Ruokavaliossa kannattaa kuitenkin suosia hyvien rasvojen lähteitä kuten öljyjä, rasvaisia kaloja, pähkinöitä ja siemeniä. Hyviä rasvoja tulisi myös olla lähes jokaisella aterialla. Rasvasta saamme energiaa ja se tukee hormonitoimintaamme. Rasvat ravitsevat ihoa, hiuksia ja kynsiä ja pitävät ne nuorekkaina ja vahvoina. Kokonaismäärää kannattaa kuitenkin seurata, koska rasva on erittäin energiatiheää.

Kolmas energiaravintoaine mitä ruokavaliossamme tulee olla, on hiilihydraatit. Hyvin monelle on iskostunut päähän, että hiilihydraatit lihottavat ja niitä pitää karsia ruokavaliosta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Riittävä hiilihydraattien saanti on todella tärkeää, jotta treeniteho ja energisyys säilyvät hyvänä. Suosimalla täysjyvätuotteita edistät terveyttäsi, koska niissä on paljon suojaravintoaineita ja kuituja. Liian vähäinen hiilihydraattien saanti vaikuttaa suorituskykyyn, palautumiseen ja kehittymiseen. Elimistö alkaa käyttää energianlähteeksi lihasproteiinia (lihaskato). Vastustuskyky heikkenee ja loukkaantumisriski nousee. 

Viimeisimpänä ruokavalion osana on vedenjuonti. Vettä tulisi juoda 2-3 litraa päivässä. Nesteytys on tärkeää yleisen vireystilan ja suorituskyvyn takia. Jo 2% nestehukka heikentää suorituskykyä. Varsinkin kahvikupilla ja maitolasilla nesteyttämällä tällainen vaje syntyy päivän aikana helposti. Vesi myös täyttää mahalaukkua ja voi tuoda sitä kautta lisää kylläisyysvaikutusta. Kovaa treenaavat ja isokokoiset ihmiset saattavat tarvita jopa 3-4 litraa päivässä. Poskettomasta veden lipittämisestä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…