Siirry pääsisältöön

MIKSI SINULLA PITÄISI OLLA TAVOITE?



Haaveet ovat asioita, joita haluaisit elämääsi. Tavoitteet sen sijaan ovat todellisia ja konkreettisia tekoja ja saavutuksia.

Jos haluat saavuttaa jotain, tarvitset selkeän tavoitteen. Ilman tavoitteita on todella vaikeaa saavuttaa mitään merkittävää, koska ilman tavoitteita et voi tietää minkä eteen teet töitä. Ilman tavoitteita tekeminen on kuin kulkeminen ilman määränpäätä. Et voi päästä määränpäähän, jos et tiedä mihin olet menossa. Tavoitteen tulee olla konkreettinen ja sinun tulee selvittää itsellesi, miksi haluat saavuttaa tavoitteesi ja onko se sellainen, jonka saavuttamiseen haluat käyttää aikaa ja energiaa sekä onko se saavutettavissa.

Tavoitteiden asettaminen on siis hyvä alku. Niiden asettaminen ei kuitenkaan yksinään riitä. Tavoitteiden lisäksi tarvitset mittareita. Mittareiden avulla voit määritellä oletko menossa oikeaan suuntaan ja mihin oma panos on riittänyt. Tavoitteen täytyy siis olla konkreettinen ja mitattava.

Tavoitteelle tulee myös määrittää aikataulu. Aikataulu on tärkeää, koska muuten sorrut helposti vitkasteluun. Tällöin hommat tulee laitettua heti käyntiin eikä sitten, kun on aikaa. Älä kuitenkaan aseta liian tiukkaa aikataulua, vaan sellainen minkälainen sopii elämäntilanteeseesi.

Tavoitteelle kannattaa myös asettaa pienempiä välitavoitteita. Näin lopullinen tavoite ei tunnu liian kaukaiselta ja matka tuntuu helpommalta. Mieti välitavoitteille looginen järjestys ja aikatauluta myös ne. Muista nauttia ja iloita jokaisesta välitavoitteesta, ne ovat kaikki askelia kohti suurta unelmaasi.

Lopuksi suunnitellaan ne keinot millä itse tavoitteeseen päästään. Tässä vaiheessa valmentaja astuu mukaan ja tekee suunnitelman puolestasi. 

Otetaan esimerkki. Tavoitteenasi on pudottaa painoa. Aika ympäripyöreätä ilman selkeätä suunnitelmaa. Aloitetaan suunnittelu: mitä, miksi ja miten.

  1. Aseta ensin painonpudotukselle konkreettisempi tavoite eli -12 kg.
  2. Sitten vastaa kysymykseen, miksi? Polviin koskee, alaselkään sattuu ja verenpainekin on koholla. Painonpudotus varmasti auttaisi ongelmiin.
  3. Mittarina käytät vaakaa.
  4. Aikatauluksi asetat 6kk.
  5. Välitavoitteet saat suoraan, kun lasket paljonko painon pitäisi pudota kuukaudessa päästäksesi puolen vuoden jälkeen tavoitteeseesi. Painon pitäisi pudota -2 kg kuukaudessa, joten saat kuukausittaisiksi välitavoitteiksi -2 kg.
  6. Olet yhteydessä valmentajaan, joka suunnittelee sinulle tavoitteen mukaisen ruoka- ja liikuntaohjelman.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MITEN PRÄSSÄÄT?

Jalkaprässi on varmaan yksi suosituimmista kuntosalilaitteista jalkoja treenatessa. Laitetaan vaan jalat levylle ja työnnetään. Onko se näin yksinkertaista? Ei ihan. Jalkaprässi ei korvaa kyykkyjä. Vaikka tekisit kuinka syviä prässejä, ne eivät kehitä yhtä hyvin pakaralihaksia, vatsalihaksia ja monia muita tukilihaksia kuten kyykyt. Monelle jalkaprässi on kuitenkin hyvä etureisien lihasmassan harjoite, kun se tehdään lihastuntumalla eikä vain yritetä saada mahdollisimman paljon rautaa ylös pienellä liikeradalla. Jos haluat tasapainoiset jalkalihakset, tulee niitä treenata erilaisilla liikkeillä. Pelkkä jalkaprässi tai kyykkykään ei yksinään riitä. Miten jalkaprässillä sitten pitäisi treenata? Yksi huomioitava asia on se, miten jalat asetetaan levylle.   Asettamalla jalat keskelle lantion levyiseen asentoon saat parhaiten harjoitettua jalkoja tasapainoisesti sekä etu- että takareisien osalta. Jos taas asetat jalat leveämmälle, treenaat lähinnä lähentäjiä. Jo

PALJONKO PAINOJA?

Jos tangossa ei ole tarpeeksi rautaa, ei se lihas kasva. Mutta kuinka paljon on tarpeeksi? Paljonko nousee penkistä? Millä painolla kyykkäät? Mietitkö, että mitä väliä sillä on? Eikö se riitä, että lihaksissa tuntuu mukava polte? Miksi pitäisi pyrkiä joihinkin tiettyihin treenipainoihin? No esimerkiksi siksi, ettei kroppa kiinteydy ilman riittävää voimatasoa. Jos et ole juurikaan treenannut lihasvoimaa, huonoja uutisia: lihaksesi ovat unessa. Arkiaskareissa, juoksulenkillä ja jopa lihaskuntojumpissa lihaksesi käyttävät vain hitaita soluja. Nopeat lihassolut, ne voiman kasvattamisessa tärkeät, vain laiskottelevat. Et siis kiinteydy, eikä lihas kasva. Sinun on turha haaveilla pyöreistä pakaroista, erottuvista olkapäistä tai kivoista käsivarsista, ellet pysty liikuttelemaan riittävän isoja rautoja. Näin se vain on. Sporttisten muotojen lisäksi saat kasvaneesta voimasta ja lihasmassasta muutakin hyötyä. Aineenvaihduntasi tehostuu ja voit syödä enemmän lihomatta. Tyypillinen onge

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta. Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve. Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin l