Siirry pääsisältöön

UUDENVUODENLUPAUKSISTA TEKOIHIN!Vuodenvaihteen jälkeen aktiiviliikkujat saavat seurakseen koko joukon uusia tai entisiä liikuntaharrastuksia herätteleviä kuntoilijoita. Jouluherkkujen aiheuttamille kiloille halutaan antaa kyytiä ja uudenvuodenlupauksissa tuli mainittua liikunnan aloittaminen. Liikuntainnostus kuitenkin lopahtaa monilla jo alkuunsa. Tämä voi johtua vähäisestä motivaatiosta, liian vaativista tavoitteista tai yksinkertaisesti siitä, että et usko itsekään lupauksiisi.


Uudenvuodenlupaukset tehdään usein hetken mielijohteesta, kun taas elämäntapamuutokset vaativat pidemmän pohdiskelun. Uutena vuotena ei kannata luvata kieltäytyä tai luopua sinulle tärkeistä asioista. Uhkailemalla, kiristämällä tai palkitsemalla tehty elämänmuutos saattaa sopia kuuriksi, mutta pidempiaikaisia kieltäytymismuutoksia ei hampaat irvessä jaksa noudattaa.


Selkeät päätökset ja yksi muutos kerrallaan kuljettavat kohti tavoitetta varmemmin kuin koko elämän mullistavat ja kaiken ajan vievät harjoituskalenterit. Mitä jos ensin tavoittelisitkin vain jotain osaa siitä mitä alkujaan lupasit ja kasvatat tavoitteitasi sitä mukaa kuin etenet? Jos tavoitteenasi on liikkua viisi kertaa viikossa, vaikka nyt et liiku juuri lainkaan, niin yksinkertaisin tapa on aloittaa esim. liikkumalla ensin kerran viikossa ja siitä pikku hiljaa ylöspäin.


Kuinka sitten muutetaan lupaukset tekoihin?


1. Kirjoita lupaukset muistiin! Lupausten kirjoittaminen on edellytys sille, että voit suoriutua niistä. Mikäli mahdollista, tee tavoitteistasi julkisia. Tämä parantaa kummasti motivaatiota ja auttaa löytämään yllättävää vertaistukea. Haluatko oikeasti sitä, mitä olet itsellesi luvannut? Jos jäät tähän kiinni, mieti lupauksesi uudelleen. Hyvä lupaus voi tuntua haastavalta saavuttaa, mutta sen täytyy motivoida sinua.


2. Tee suunnitelma! Mieti ensimmäiset askeleet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Varaa niille aikaa ja aikatauluta toimenpiteet kalenteriin. Tee konkreettinen toimintasuunnitelma. Mieti myös, miten voit mitata tavoitteidesi saavuttamista. Sitä mitä et voi mitata, et voi hallita.


3. Seuraa edistymistäsi! Ilman seurantaa et ehkä edes huomaa, että jotain muutosta tapahtuu tai luulet asioita tapahtuvan, vaikka oikeasti mitään ei tapahdukaan.


4. Unohda dieetit! Kaikki ihmedieetit ja nopeat painonpudotukset ovat tuomittuja epäonnistumaan. Aloita pikku hiljaa. Ensin siivoa ylimääräinen sokeri ja huono rasva ja lisää ruokavalioosi paljon kasviksia ja hedelmiä. Tarkista ateriarytmisi ja että saat tarpeeksi kaikkia välttämättömiä ravintoaineita. Syö aamupala! Juo vettä. Liian suuri ruuan määrän vähentäminen ja treenimäärän lisääminen takaavat sen, että kehitystä ja palautumista ei pääse kunnolla tapahtumaan.


5. Aloita rauhassa! Jos et ole tottunut treeniin, tarvitsee keho rauhallista aloitusta. Ei siis ole mitään järkeä kauhealla tohinalla käydä joka päivä salilla, lenkillä, pumpissa, jumpissa jne. Sellaiseen väsyy jo aktiiviliikkujakin, saati sitten aloittelija. Aloita siis rauhallisesti ja lisää liikuntamäärää, kestoa ja tehoa pikku hiljaa. Näin jaksat paremmin ja motivaatiokin on helpompi säilyttää. 


6. Älä ole itsellesi liian ankara! Älä tee kaikkia muutoksia kerralla, pienet askeleet vievät paremmin perille. Älä lannistu jos lipsut suunnitelmista, se on vain elämää. Moni jättää homman kesken yhden repsahduksen jälkeen. Pidä huoli ettet se ole sinä!


7. Hanki itsellesi personal trainer! 

Menestystä lupauksien ja tavoitteiden toteuttamiseen!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…