Siirry pääsisältöön

LIIKUTKO ILMAN TULOKSIA?
Oletko aloittanut liikunnan tai mahdollisesti jo liikkunut pidempään, mutta ilman tuloksia? Pahin virhe tässä tapauksessa on lisätä liikuntaa. Jotta pääsisit tavoitteisiisi, tulee liikunnan lisäksi huomioida ruokavalio.


Ruokavalion puutteet johtavat väsymykseen ja lopulta perusaineenvaihdunnan pienenemiseen. Treeneistä ei saada täyttä tehoa irti jos energiansaanti on vajaata ja ruokarytmi epäsäännöllinen. Yleensä ruokavaliota aletaan pohtia vasta kun treenaaminen ei näy missään eikä kehitystä tapahdu.


Epäsäännöllinen ateriarytmi on tyypillinen tavoitteita tukevan ruokavalion romuttaja. Epäsäännöllisyys vaikuttaa negatiivisesti mm. kehonkoostumukseen, harjoittelun aikaiseen vireystasoon ja palautumiseen. Säännöllinen ateriarytmi on myös terveyden ylläpidon kannalta keskeistä. Useimmille toimivassa ateriarytmissä on aterioita 4-6 ja ateriavälit n. 3-4 tuntia. Monipuolisilla aterioilla sekä ruokavalinnoilla turvataan pidemmällä aikavälillä kaikkien välttämättömien ravintoaineiden tasapainoinen saanti. Ateriat tulisi koostaa siten, että ne sisältävät laadukkaita hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja.


Riittävä energiansaanti on tärkeää, jotta päästään liikunnallisiin tavoitteisiin. Aktiivikuntoilijat saattavat ”pelätä” syömistä ja energiansaanti jää aivan liian vähäiseksi. Myös liian tarkka syöminen voi johtaa niukkaan syömiseen. Tyypillisesti paljon kestävyysliikuntaa harrastavat (ryhmäliikuntatunnit, juoksu, pyöräily) saavat energiaa tarpeeseensa nähden liian vähän. Kestävyysliikunta ja siitä palautuminen vaatii energiaa ja erityisesti hiilihydraatteja. Puutteellinen energiansaanti vaikeuttaa kehittymistä sekä lisää stressiä ja sairastumisriskiä. Toisaalta ongelma useilla kuntoilijoilla on liiallisesta energiansaannista pitkällä aikavälillä kehittynyt ylipaino, jopa lihavuus.


Kun halutaan muuttaa kehomme koostumista, kuten kasvattaa lihasta tai polttaa rasvaa, on ruokavalio avainroolissa. Riittävä energiansaanti on edellytys lihasmassan kasvattamiselle. Sen sijaan painonsa kanssa  kamppailevat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat henkilöt saavat ruuastaan enemmän energiaa kuin kulutetaan. Toiseen ryhmään lukeutuvat ne, jotka syövät vähän, mutta paino ei tipu. Tällöin elimistö ei toimi normaalisti.


Omassa valmennuksessani tähtään ruokaohjelmalla aina siihen, että asiakas oppii syömään oikein. Ohjelmassani ei  pakoteta syömään vain maitorahkaa, riisiä ja kanaa, vaan jokainen rakentaa itse omat ateriansa. Kukaan ei jaksa noudattaa ruokaohjelmaa, jossa ateriat ovat päivästä toiseen samanlaisia. 

Tervetuloa mukaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…