Siirry pääsisältöön

ELÄ TAVOITTEESI MUKAISESTI!


Lähtökuopissa on helppo hymyillä. Kuka tahansa kykenee keksimään itselleen tavoitteen, mutta vain käytäntö muuttaa asioita. Usein tavoitteenasettelussa ei mietitä sen merkitystä motivaatioon.

Usein laaditaan tavoitteita ja lupaksia mitä aiotaan lähitulevaisuudessa tehdä ja millaista elämää elää. Karu totuus on kuitenkin se, että lupauksen lunastajia on pieni määrä lupausten ja tavoitteiden asettajista. Miksi on helppo luvata ja visioida, mutta käytännössä vaikea toimia lupausten mukaisesti? Mikäli homma ei ole omissa käsissäsi, sitoutuminen tavoitteeseen vähenee. Ulkopuolisten on hyvä tukea tavoitetta, mutta tavoitteen täytyy lähteä omista tarpeista.

Kun urheilija asettaa itselleen tavoitteen, hän tietää, että tavoitteiden täytyy olla mitattavissa ja konkreettisia. Jos urheilijan tavoite olisi vain menestyä, niin milloin tavoite olisi saavutettu? Tavoitteen täsmentäminen on siis tärkeää. Esim. " haluan laihtua!" ei ole konkreettinen tavoite. Mutta esim. viiden kilon painonpudotus juhannukseen mennessä on jo konkreettinen tavoite. Kun tavoite on täsmennetty, on helppo asettaa välitavoitteita tasaisesti matkan varrelle.

Mielummin muuttaisimme ympäristöämme kuin itseämme. Jos uskot pääseväsi tavoitteeseesi ilman uudenlaista elämäntapaa tulet pettymään. Jos oivallat, että elämäntapamuutoksessa on ryhdyttävä elämään uudenlaista elämää, se johtaa oikeisiin toimenpiteisiin. Jos olosuhteiden lisäksi et muuta ajatteluasi ja tapojasi, olet jumissa entisessä elämässäsi.

Millainen on hyvä tavoite? Se on konkreettinen. Mikä on  konkreettista? Jos tavoittelet viiden kilon painonpudotusta sen vuoksi, että tunnet olosi paremmaksi, tavoitteletko tällöin oikeasti painonpudotusta vai hyvää oloa? Hyvän olon saavuttamiseenhan ei oikeasti tarvita sitä viiden kilon painonpudotusta. Siihen voi päästä esim. vain liikkumalla enemmän ja fiksummin. Jos hyvä olo olisi konkreettinen tavoite, niin mikä olisi sen välitavoite? Tavoitteen pitää olla sellainen, joka mahdollistaa välitavoitteet.

Kun saavuttaa tavoitteensa, siihen liittyy paljon tunnetta. Mikäli et voi kuvitella tunnetta saavuttaessasi tavoitteesi, oletko varma, että olet tyytyväinen päästessäsi tavoitteeseesi?

Jos kirjaat itsellesi tavoitteen, mutta et ala toimia tavoitteen mukaan, tavoitteesta tulee toive. Toive ja tavoite ovat eri asioita. Tavoitteen tulisi kuvata sitä, mitä aiot tehdä, ei sitä, mihin olet menossa. Hyvä tavoite kirjataan esim. seuraavasti: " aion pudottaa viisi kiloa painoa pyöräilemällä päivittäin työmatkat ja tekemällä eväät iltaisin". Näin tavoitteeseen sisällytetään itse päämäärän lisäksi keinot päämäärän saavuttamiseksi.

Onnea sinun matkallesi!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…