Siirry pääsisältöön

5 YLEISINTÄ SYYTÄ MIKSI RASVA EI PALA!


Kesä on tuloillaan ja rasvanpolttokausi kuumimmillaan. Syöt terveellisemmin, liikut enemmän ja paino ei tipu eikä rasva pala? Missä vika?

1. Syöt liikaa

Lopulta rasvanpolttotasanteen taustalla on aina se, että kehosi ei ole energiavajeessa. Varsinkin viikonloput ovat usein ruokailun "vuotopaikkoja", joissa energiansaannin viikkobudjetti ylittyy. Jos viikonloppuna syöt liian vapaasti, pysähtyy rasvanpoltto extra -kaloreista.

Tai jos perushyvään syömiseesi lisätään pikku napostelut, karkki siellä, karkki täällä, saunaolut tai viinilasillinen muutaman kerran viikossa, alkaa kalorisaldo usein karttua niin, että "hyvin syöminen" ei tuota minkään sortin rasvanpolttotuloksia.

2. Syöt liian vähän

Liian vähäinen energiansaanti tuntuu paleluna, hikoilun vähenemisenä ja suorituskyvyn heikkenemisenä. Jos tuloksesi salilla eivät nouse, lihas ei kasva tai olet jatkuvassa flunssakierteessä, on hyvin usein kysymys siitä, että syöt liian vähän. Tällöin keholla ei ole rakennusaineita kasvattaa voimaa, lihasta tai rakentaa immuniteettia.

Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin tipu.

Syömisen lisääminen voi tässä tilanteessa tuntua henkisesti ja fyysisesti vaikealta, mutta lisääminen on ainoa toimiva vaihtoehto. Pahinta mitä tässä vaiheessa voi tehdä, on vähentää syömisiään entisestään.

3. Nukut liian vähän

Univajeessa laihduttaessa menetät enemmän lihasta ja vähemmän rasvaa. Unenpuute vie kroppasi stressitilaan. Sokeriaineenvaihdunta häiriintyy ja kroppasi käyttää rasvan sijaan hiilarivarastoja. Huonosti nukutun yön jälkeen kylläisyyttä lisäävät hormonisi vähenevät. Lisäksi aivoissasi aktivoituvat alueet, jotka saavat kuolaamaan sokerin ja höttöhiilareiden perään, jolloin energiaa tulee kuin vaivihkaa liikaa ja rasvanpoltto jumittuu.

4. Treenaat liikaa 

Yksi isoimmista virheistä on yrittää polttaa rasvaa liiallisella harjoittelulla. Salilla toki pitää treenata kovaa, jotta kehosi pitää lihasmassasta kiinni ja aerobistakin on jonkin verran tehtävä. Miinuskaloreilla on erityisen tärkeää huolehtia riittävästä palautumisesta, koska muuten liiallisella treenillä aiheuttamasi ylirasitustila johtaa lihasmassasi menetykseen, luontaisen hormonitoimintasi heikentymiseen ja aineenvaihduntasi junnaamiseen. Lepopäivien ja kevyiden viikkojen merkitys siis vain korostuu rasvaa poltettaessa.

Jos lihaksesi ovat jatkuvasti kuin puupölkyt, se kertoo heikosta palautumisesta. Älä siis treenaa viikon jokaisena päivänä, äläkä montaa kertaa päivässä.

5. Stressaat liikaa

Kun kehosi on stressaantunut, oli syynä sitten ahdistus, vähäinen uni tai liiallinen treenaaminen, voi se johtaa stressihormoniesi lisääntymiseen ja vaikuttaa siten mm. keskivartalolihavuuteen ja heikompaan rasvanpolttoon. Liika stressaaminen vääristää näläntunnetta, lisää mielitekoja, jarruttaa arjen aktiivisuutta ja vähentää liikuntaa. Kovin stressaantuneena eväät rasvanpolttoon loppuvat melko lyhyeen ja silloin elintapojen miettiminen ei ole välttämättä ensimmäisenä asialistalla.

Ja vaikka nämä kaikki kohdat olisivat kunnossa, ei rasva pala heti ja tasaisesti. Kun rasvasolusta palaa pois rasvaa, niin keho pyrkii kuitenkin säilyttämään solun tilaavuuden samana eli keho pyrkii aina säilyttämään saavutetun tasapainotilan. Näin ollen keho korjaa rasvasolusta pois palaneen rasvan nesteellä. Vaikka siis rasva palaa, ei se välttämättä näy heti ulkoisesti tai vaa'alla. Rasvasoluun varastoitunut "ylimääräinen neste" kyllä lähtee kiertoon jossain vaiheessa, mutta tähän voi mennä päiviä tai jopa pari viikkoa. Joskus se vaatii kevennyksen treenistä tai tankkauspäivän, että kroppa suostuu päästämään irti nesteestä.

Rasvaa palaa, jos polttoainetta on riittävästi ja aineenvaihdunta pysyy aktiivisena. Pelkän salaatin puputtaminen ei ole avain rasvanpolttoon.

Jos haluat polttaa rasvaa miettimättä näitä asioita, niin lähde mukaan valmennustiimiini. Teen kaiken ajatustyön puolestasi ja sinä voit keskittyä vain tekemiseen ja tuloksiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MITEN PRÄSSÄÄT?

Jalkaprässi on varmaan yksi suosituimmista kuntosalilaitteista jalkoja treenatessa. Laitetaan vaan jalat levylle ja työnnetään. Onko se näin yksinkertaista? Ei ihan. Jalkaprässi ei korvaa kyykkyjä. Vaikka tekisit kuinka syviä prässejä, ne eivät kehitä yhtä hyvin pakaralihaksia, vatsalihaksia ja monia muita tukilihaksia kuten kyykyt. Monelle jalkaprässi on kuitenkin hyvä etureisien lihasmassan harjoite, kun se tehdään lihastuntumalla eikä vain yritetä saada mahdollisimman paljon rautaa ylös pienellä liikeradalla. Jos haluat tasapainoiset jalkalihakset, tulee niitä treenata erilaisilla liikkeillä. Pelkkä jalkaprässi tai kyykkykään ei yksinään riitä. Miten jalkaprässillä sitten pitäisi treenata? Yksi huomioitava asia on se, miten jalat asetetaan levylle.   Asettamalla jalat keskelle lantion levyiseen asentoon saat parhaiten harjoitettua jalkoja tasapainoisesti sekä etu- että takareisien osalta. Jos taas asetat jalat leveämmälle, treenaat lähinnä lähentäjiä. Jo

PALJONKO PAINOJA?

Jos tangossa ei ole tarpeeksi rautaa, ei se lihas kasva. Mutta kuinka paljon on tarpeeksi? Paljonko nousee penkistä? Millä painolla kyykkäät? Mietitkö, että mitä väliä sillä on? Eikö se riitä, että lihaksissa tuntuu mukava polte? Miksi pitäisi pyrkiä joihinkin tiettyihin treenipainoihin? No esimerkiksi siksi, ettei kroppa kiinteydy ilman riittävää voimatasoa. Jos et ole juurikaan treenannut lihasvoimaa, huonoja uutisia: lihaksesi ovat unessa. Arkiaskareissa, juoksulenkillä ja jopa lihaskuntojumpissa lihaksesi käyttävät vain hitaita soluja. Nopeat lihassolut, ne voiman kasvattamisessa tärkeät, vain laiskottelevat. Et siis kiinteydy, eikä lihas kasva. Sinun on turha haaveilla pyöreistä pakaroista, erottuvista olkapäistä tai kivoista käsivarsista, ellet pysty liikuttelemaan riittävän isoja rautoja. Näin se vain on. Sporttisten muotojen lisäksi saat kasvaneesta voimasta ja lihasmassasta muutakin hyötyä. Aineenvaihduntasi tehostuu ja voit syödä enemmän lihomatta. Tyypillinen onge

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta. Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve. Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin l