Siirry pääsisältöön

SEURAA JONNAN VALMENNUSTA / OSA 4 JONNAN VIIKKO

Ojentajat pumpissa yhden liikkeen jälkeen!
Viime viikolla Jonna treenasi itsenäisesti ilman valmentajaa. Annetaan Jonnan ensin itse kertoa  miten viikko sujui.

Viikko on mennyt mainiosti! Energiaa on ollut niin töihin, salitreeneihin kuin muuhunkin. Ruokaa tuntuu olevan riittävästi treenipäivinä, mutta lepopäivänä mieliteko syömiseen ja hienoinen näläntunne on seurana. Lauantaina pistin ranttaliksi ja toteutin vanhaa kaavaa, eli nipistin ravitsevasta ruoasta ja vedin herkkuöverit illalla leffaa katsoen. En laskenut makroja, mutta rasvan ja hiilarin suhteen meni lujaa yli. Tämä teki kuitenkin päänupille hyvää ja sunnuntaina salilla kulki hienosti. Ei myöskään ollut mitään vaikeuksia palata normiruokailuun. Jouluna herkuttelen sitten seuraavan kerran. Välillä kaipaan myös harjoittelun puolella niitä omia treeniövereitä, mutta ymmärrän jo tässä vaiheessa, miten nopeasti itsensä väsyttää sellaisella tyylillä, eikä tulosta tule yhtään sen paremmin. Sekä henkisesti että fyysisesti olen voinut paremmin, eli eteenpäin sano mummo lumessa!

- Jonna

Valmentajan kommentit:

Alkuperäisillä n. 2300 kcal Jonnan paino oli lievässä laskusuunnassa, joten viikko sitten hieman lisättiin kaloreita. Nyt Jonnan keskiarvokalorit on n. 2400 kcal. Nosto tehtiin nyt näinkin pienenä, koska treenipäivän kalorimäärä treenijuomien myötä toteutui vasta viime viikosta lähtien.
Vielä on hyvin varaa nostaa, mutta tämä tehdään tarpeen mukaan ja pikku hiljaa. Tällä hetkellä ainakin lasku on pysähtynyt.

Herkuttelupäivästä ei tullut tukkapöllyä😀 Lihasmassaa kasvattaessa pieni herkuttelu silloin tällöin ei maailmaa kaada, eikä lisää rasvaa. Tosin koskaan sillä ei saisi korvata aterioita! Myös lihasmassan kasvatuksessa herkuttelupäivät tulisi pitää kurissa tai muuten kertyy vain poltettavaa rasvaa enemmän. Kaikessa herkuttelussa on kuitenkin tärkeintä ettei se jää päälle, vaan palataan normiruokaan. Ylimääräiset herkkujen hiilarit keräävät nestettä, joten painossahan se näkyy. Tämä kuitenkin normalisoituu yleensä muutamassa päivässä.

Lepopäivien näläntunne johtuu yleensä vain siitä, että silloin touhuamisen sijaan ruokaa ajattelee ehkä enemmän. Tunnistan tämän itsessänikin, vaikka kalorit lähentelisi 3000 kcal😂


Syke -sovellus
Jonna käyttää valmennuksessaan muillekin asiakkailleni tuttua Syke -sovellusta. Näin valmentaja näkee reaaliaikaisesti miten treenit on sujunut toistojen ja painojen suhteen. Hienosti on pysytty ohjeistetuissa toistomäärissä eikä lähdetty tekemään sarjoja loppuun asti. Treenipainotkin ovat pysyneet nousujohteisina eli hyvältä näyttää👍

Kohti uutta viikkoa!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…