Hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa kutsutaan
energiaravintoaineiksi ja ne nimensä mukaisesti antavat meille energiaa eli
polttoainetta. Energiaa tarvitaan perusaineenvaihduntaan, lämmön tuottoon ja
liikkumiseen. Kulutamme energiaa myös nukkuessamme.
Kehomme tarvitsee hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja
siis energiaksi, mutta myös rakennusaineiksi. Näillä jokaisella on
elimistössämme omat tärkeät tehtävänsä. Ravinnon ajatteleminen vain kaloreina
voi aiheuttaa isojakin ongelmia. Ei ole lainkaan sama syödä hiilihydraattia,
proteiinia ja rasvaa miten sattuu tietyn kalorimäärän tavoittelemiseksi.
Hiilihydraatit
Hiilihydraatit (hiilarit) ovat pääasiallinen energian
lähteemme. Hiilarit jaetaan kolmeen pääryhmään: sokerit, tärkkelykset ja
ravintokuidut. Hiilihydraatit pilkkoutuvat elimistössämme glukoosiksi
(verensokeri) ja se varastoituu glykogeenin muodossa. Glukoosi on kudosten
energianlähde. Erityisen tärkeää sopiva veren sokeripitoisuus on aivoille. Varastoissa
oleva glykogeeni toimii keski- ja kovatehoisessa harjoittelussa
energianlähteenä ja onkin keskeinen tehoon ja jaksamiseen vaikuttava tekijä.
Liikunnasta puhuttaessa hiilihydraatit (glykoosi ja
glykogeenit) ovat ensisijainen energianlähteemme. Liian vähäisillä
glykogeenivarastoilla harjoittelu ei ole optimaalista ja voi johtaa hyvin
helposti ylirasitustilaan. Nyrkkisääntö kuuluu: mitä enemmän ja kovempaa
harjoitellaan, sitä enemmän hiilihydraatteja tulisi nauttia.
Kestävyysurheilijat esim. pitkänmatkan pyöräilijät, juoksijat ja hiihtäjät
tarvitsevat runsaasti energiaa, joten heidän ruokavalionsa tulisi sisältää
runsaasti hiilihydraatteja.
Tärkeimmät hiilareiden lähteet ovat viljatuotteet, kasvikset
ja peruna, hedelmät ja marjat. Näistä hiilareista suositellaan saatavan 45-60%
päivän energiasaannista eli n. 200-400g päivässä. Lisäksi kuitua tulisi saada
25-35g päivässä.
Höttöhiilarit eli valkoinen vilja ja sokeripitoiset
elintarvikkeet ovat niitä huonoja hiilareita. Karkit, suklaat, limut, mehut,
sokeroidut maitotuotteet, vanukkaat, sokeriset murot, leivonnaiset, naksut,
keksit, vaalea leipä jne. pitävät nälän heikosti loitolla antaen kuitenkin
runsaasti kaloreita. Myös ravintoarvoltaan höttöhiilarit ovat kovin köyhää
porukkaa. Sokerit ovat tyhjiä kaloreita. Nämä ovat yleisin syy kehon
rasvaisuuteen ja ylipainoon.
Hiilihydraatteja tarvitsemme siis ylläpitämään
verensokeriamme sekä energiatasojamme. Liian vähäinen hiilihydraattien saanti
yleensä vähentää kokonaiskaloreiden saantia ja tällöin se vaikuttaa
jaksamiseen, suorituskykyyn, palautumiseen ja kehittymiseen. Saattaa seurata
myös päänsärkyä ja keskittymiskyvyn puutetta.
Proteiinit
Proteiinit ovat lihasten, luuston ja muiden kudosten
rakennusainetta, joten välttämättömiä elintoiminnoille. Proteiinit lisäävät
elimistön vastustuskykyä muodostamalla vasta-aineita. Ne kuljettavat
ravintoaineita ja kaasuja veressä ja elimistö valmistaa niistä entsyymeitä ja
hormoneja.
Jos proteiineja (kuten muitakin energiaravintoaineita)
saadaan enemmän kuin niitä tarvitaan elimistön rakennusaineiksi, proteiinin
energia varastoidaan rasvaksi. Ylimääräinen proteiini ei siis muutu lihakseksi.
Proteiinia suositellaan saatavaksi 1,3-2g per painokilo. Urheilijan
proteiinintarve on yleensä 1,3 - 3 g painokiloa kohti, lajista ja tavoitteesta
riippuen. Proteiinia olisi hyvä saada päivän jokaisella aterialla,
sillä siitä aiheutuva kylläisyysvaikutus on suurempi kuin
hiilihydraatti- tai rasvapitoisen ruokailun jälkeen.
Hyviä proteiininlähteitä ovat vähärasvainen liha, kala,
kananmuna, vähärasvaiset ja rasvattomat maitotuotteet, palkokasvit ja
täysjyväviljavalmisteet. Kasviproteiineista puuttuu kuitenkin aina yksi tai
useampi keholle välttämätön aminohappo. Siksi kasvissyöjän tulee pitää huolta,
että todella käyttää erilaisia soija- ja paputuotteita, täysjyväviljoja ja
pähkinöitä.
Niukka proteiininsaanti heikentää yleiskuntoa, koska mm.
vastustuskyky, lihaskunto ja ravintoaineiden imeytyminen heikkenevät. Ja jos
kokonaisenergian saanti on niukkaa, lihasproteiinia joudutaan käyttämään myös
energiaksi.
Yksi ensimmäisiä merkkejä liian vähäisestä
proteiininsaannista on makeanhimo ja kylläisyyden tunteen puuttuminen. Proteiinin
vähäisen saannin takia verensokeri heittelehtii, ja ajatusten kulku katkeilee.
Mistä tämä sitten johtuu? Syynä on se, etteivät aivot saa tasaisesti energiaa
hiilareista. Aterioilla nautittu proteiini saa samalla syödyt hiilarit
imeytymään verenkiertoon tasaisemmin, jolloin vältytään energiapiikeiltä ja
-laskuilta.
Proteiinia tarvitaan lihasten kasvattamiseen. Vaikka
lihasmassan menettäminen voi johtua liiallisesta aerobisesta treenistä, liian
vähäinen proteiinin saanti verrattuna kehon tarpeeseen on myös todella merkittävä
syy. Seurauksena tästä olo tuntuu heikolta, ja treenitulokset laskevat. Jos
tuntuu siltä, että flunssat ja tulehdukset iskevät useammin kuin muille, vaikka
terveys muuten olisi hyvä, voi syynä olla liian vähäinen proteiininsaanti.
Kehosi käyttää proteiinia todella monia asioita varten ja
valitettavasti lihasten kasvattaminen ei ole sen ykkösprioriteettina. Tämän
takia, jos et syö tarpeeksi, kehosi ei kykene rakentamaan lihasta, sillä
proteiinia tarvitaan muualla kehossa elossa pysymiseen ennemmin kuin hauiksien
kasvattamiseen!
Rasvat
Rasvassa on paljon energiaa, joten usein ajatellaan sen
haittaavan rasvanpolttoa tai laihduttamista. Hyviin tuloksiin voi kuitenkin
päästä myös yllättävällä tavalla – lisäämällä rasvaa ruokavalioon.
Rasva on elintärkeää, sillä elimistö tarvitsee sitä solujen
rakennusaineena sekä hermoston ja hormonitoiminnan ylläpitoon. Rasvan laatu on
kuitenkin tärkeää.
Rasvoja on pehmeitä sekä kovia rasvoja. Pehmeät eli ne hyvät
rasvat mm. alentavat kolestrolia, verenpainetta ja parantavat elimistön
sokeriaineenvaihduntaa. Kovat rasvat taas voivat lisätä sydän- ja verisuonitautien
sekä 2 tyypin diabeteksen riskiä.
Moni aloittaa rasvaremontin jättämällä ruokavaliostaan pois
kaiken näkyvän rasvan. Leivälle ei levitetä levitettä, eikä ruuanlaitossa
käytetä öljyä. Jos silti samaan aikaan syö kovia rasvoja elintarvikkeissa
olevina piilorasvoina, voi koko yritys kääntyä päälaelleen ja ruokavalio
sisältääkin enemmän kovia rasvoja kuin pehmeitä.
Hyviä pehmeän rasvan lähteitä ovat mm. öljyt, pähkinät,
siemenet, avokado sekä rasvaiset kalat, kuten lohi. Kovia rasvoja saadaan mm.
rasvaisista lihoista sekä maitotuotteista, voista ja niistä kaikista rasvaa
sisältävistä herkuista ja eineksistä.
Hyvä nyrkkisääntö on käyttää rasvaa päivittäin n. 1g per
painokilo eli 60kg painavan naisen tulisi syödä rasvaa n. 60g päivässä. Lisätyn
rasvan lisäksi kannattaa huomioida ruuan mukana tuleva piilorasva. Rasvojen
määrästä 2/3 tulisi olla pehmeää rasvaa.
Liian rasvansaannin rajoittamisen uhkana on erityisesti
välttämättömien rasvahappojen puute. Seuraukset voivat olla todella ikäviä:
veren rasva- ja sokeriarvot huononevat, verenpaine nousee, iho ja hiukset
kuivuvat eikä mikään oikein jaksa kiinnostaa. Myös nivelet, hermosto, mieliala,
muisti ja näkö tarvitsevat pehmeitä rasvoja.
Elimistön tarvitsemia välttämättömiä rasvahappoja ovat omega-6
ja omega-3 rasvahapot. Välttämättömät rasvahapot toimivat elimistössä myös nk.
eikosandoinien lähtöaineena. Ne ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, jotka
säätelevät mm. verenpainetta, hermoston toimintaa, ruumiin lämpötilaa ja ne
vaikuttavat vastustuskyvyn muodostumiseen. Elimistö ei pysty itse valmistamaan
välttämättömiä rasvahappoja, joten ne on saatava ruoasta.
Jos oma ruokavaliosi aiheuttaa harmaita hiuksia, niin autan
sinua oikein mielelläni. Palveluihini kuuluu myös pelkkä ravintovalmennus (99€/kk),
jos liikunta on jo hallussa.
Syökää ja jaksakaa hyvin!
Kommentit
Lähetä kommentti