Siirry pääsisältöön

10 KULTAISTA OHJETTA KUNTOSALIHARJOITTELUUNKuntosalit alkavat taas pian täyttyä lomalaisten palatessa harjoitusten pariin sekä uusista kuntosaliharjoittelijoista. Ennen salille ryntäämistä lue huolella seuraavat 10 kultaista ohjetta.

1.      TEE SIITÄ TAPA!
Monet aloittelijat lopettavat liian nopeasti, koska heille ei ehdi muodostua tapaa. Kestää keskimäärin n. 3 kuukautta muodostaa asioista tapoja. Merkkaa kalenteriisi kuntosalipäivät samalla tavalla kuin muutkin menosi. Tunnin treeni vie vain 4% päivästäsi, joten varmasti löydät aikaa treenille sen tarvittavan 2-3 kertaa viikossa.

2.      KESKITY OIKEAAN TEKNIIKKAAN!
Lihaksen kasvun kautta tapahtuva voimatasojen nousu tulee vasta myöhemmin, joten on erittäin tärkeää kehittää oikeaa tekniikkaa. Ei ainoastaan siksi että vahvistut ja vältyt loukkaantumisilta, vaan myös siksi, että saat enemmän lihaksia koska kykenet nostamaan painavimpia painoja. Liian suuret painot omaan kykyyn nähden eivät tuo sinulle lisää lihasta, vaan yleensä liike tulee tällöin tehtyä ihan väärillä lihaksilla. Toki painot pitää nousta, mutta ei koskaan tekniikan kustannuksella. Pyri tekemään kaikki liikkeet täysillä liikeradoilla ja nosta painoja hiljalleen tai lisää ensin toistoja.

3.      ÄLÄ SKIPPAA ISOJA PERUSLIIKKEITÄ!
Hauiksia ja ojentajia on kiva treenata, koska niissä ei tule hiki. Jos luulet, että mitä enemmän teet käsille treeniä, niin sitä nopeammin saat kauniit käsivarret. Tämä ei pidä paikkansa! Isot perusliikkeet (kyykyt, maastavedot, punnerrukset jne.) pitäisi olla jokaisen treenaajan ohjelman perusta. Näillä liikkeillä harjoitat tasapainoisen fysiikan, mukaan lukien paremmat kädet. Ei omia hauiksianikaan treenata kuin 1-2 liikettä kerran viikossa muun treenin yhteydessä J

4.      SYÖ TARPEEKSI!
Aivan liian moni yrittää kasvattaa lihasta samalla kuin tavoittelee mahdollisimman hoikkaa kuntoa. Se on äärimmäisen vaikea toteuttaa. Parempi vaihtoehto on syödä säännöllisesti ja keskittyä saamaan tarpeeksi proteiinia, hyviä hiilareita ja terveellisiä rasvoja, jotta saadaan maksimoitua oikeanlainen palautuminen. Fokus pitäisi olla treenitehoissa, ei ruuan säännöstelyssä. Ilman riittäviä kaloreita ei lihasmassaa voi yksinkertaisesti rakentaa eikä energiaa riitä tarpeeksi rasittavaan treeniin.

5.      NUKU!
Riittävä uni on lihaskasvun salaisuus. Kun nukut, kasvuhormonitasot nousevat, jotta lihakset korjaantuvat ja palautuvat salilla saadusta rasituksesta. On suositeltavaa nukkua 7-9 tuntia joka yö. Liian vähäinen uni lisää elimistön stressitasoa, joka heikentää kehittymistä.

6.      OLE VALMIS SÄÄTÄMÄÄN!
Mikään ei toimi ikuisesti. Avain kehitykseen on pitää keho koko ajan varpaillaan. Heti kun keho mukautuu johonkin tiettyyn rasitukseen, niin se muuttuu immuuniksi lihaskehitykselle. Samalla se alkaa pitää kynsin hampain kiinni kehossa olevista rasvavarastoista. Liikkeitä ja ohjelmaa ei toki pidä vaihtaa joka treenissä, vaan 6-8 viikon välein on sopiva.

7.      PIDÄ ASIAT YKSINKERTAISINA!
On helppo rusentua kaiken nykyään saatavilla olevan informaation alle. Aloittelijan ja harrastelijan on ihan turha lähteä kopioimaan jonkun fitness -urheilijan monijakoista treeniohjelmaa, vaan pidä homma mahdollisimman yksinkertaisena. Kaikkia pakaraliikkeitä ei tarvitse tunkea yhteen treeniin eikä tarvita erillisiä käsipäiviä, vaan valitse muutama perusliike ohjelmaasi. 1-2 isoa perusliikettä ja 1-4 apu- tai eristävää liikettä ja lähde kehittämään itseäsi näissä. On paljon helpompi tapa oppia oikea tapa toimia heti alussa kuin että joutuisi korjaamaan virheitä on tehty jo vuositolkulla.

8.      TEE MUISTIINPANOJA!
Jokaisen kannattaisi pitää treenipäiväkirjaa, mutta erityisen tärkeää se on aloittelijoille. Kun harjoituksen painot, sarjat ja toistot kirjataan ylös, on huomattavasti helpompaa pitää kehitys käynnissä. Nousujohteisuus on kaiken kehityksen a ja o. On myös varsin motivoivaa nähdä suoraan treenipäiväkirjasta kuinka paljon kehitystä on tullut. Kehittyäkseen on jokaisessa treenissä tehtävä jotain paremmin kuin edellisellä kerralla.

9.      MUISTA LEPO!
Kun aloitat harrastuksen tauon jälkeen tai olet uusi salilla kävijä, niin muista kohtuus. Alussa kehitys on nopeampaa ja vielä helppoa, joten sitä helposti haluaa lisää ja liikaa. Tämä voi johtaa siihen, että hajotat sekä kehosi että mielesi, ja näin tilanne voi kääntyä huonompaan ja motivaatiosi laskee. Älä siis hötkyile kaikissa mahdollisissa aerobisissa jumpissa ja tähän päälle vielä kuntosaliharjoitukset. Alussa riittää hyvin 2-3 kuntosaliharjoitusta viikossa ja ehkä yksi jumppa lisäksi. Kehitys tapahtuu levossa!

10.   PALKKAA ITSELLESI PERSONAL TRAINER!
Personal trainerin palkkaaminen ei ole mikään iso investointi, varsinkaan sen hyödyt huomioiden. Niin paljon treenataan väärin ja tuloksettomasti turhaan ja liian pitkään, kun palkkaamalla pt:n voi tuloksia parhaimmillaan jo saada kolmessa kuukaudessakin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…