Siirry pääsisältöön

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?


Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.

Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.

Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäisi viimeistään soida silloin kun yleinen jaksamisesi heikkenee, palelet jatkuvasti tai makeanhimo vaivaa.

Liian vähäinen syöminen on vähintäänkin yhtä suuri ongelma kuin liika syöminen. Vaikka liian vähäisestä syömisestä ei seuraisi lihominen, se johtaa moniin elämänlaatua ja hyvinvointia heikentäviin muutoksiin. Seuraavat oireet voivat olla merkkejä siitä, että omaa syömistä tulee kytättyä tai rajoitettua liikaa:

  •  makeanhimo iltapäivällä ja illalla
  •  ruuan jatkuva ajatteleminen
  •  ahminen tai vaikeus hallita syömistä
  •  väsymys, uupumus ja haluttomuus liikkua, ”mikään ei huvita”
  •   unihäiriöt
  •  pinna on kireällä tai ahdistaa
  •  seksuaalisen halun katoaminen ja kuukautishäiriöt
  •  palelu, flunssa-alttius


Toki yllä olevan listan syitä voi olla muitakin kuin liian vähäinen energiansaanti ja syöminen, mutta ennen kuin ryntäät vaivoinesi lääkärille, kannattaa kokeilla syödä enemmän.

Runsaasti liikkuvan ei kannata olla liian tarkka syömisistään tai muuten voi seurata ongelmia. Kaiken ei siis tarvitse olla yltiövähärasvaista, vähähiilihydraattista tai muulla tavalla mahdollisimman vähäenergistä. Sinun pitää saada riittävästi energiaa voidaksesi hyvin. Kasvikset ja hedelmät kunniaan, mutta niiden lisäksi pitää syödä myös muita hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Jos haluat voida hyvin, suosittelen lämpimästi antamaan kropalle riittävästi polttoainetta!

Pahin moka, jonka voi tehdä, on syödä liian yksipuolisesti ja liian vähän. Jos yhdistelmään kuuluu vielä liian vähäinen proteiininsaanti ja liikkumattomuus, on lihaskato taattu. Liian vähäinen proteiininsaanti voi myös johtaa lisääntyneeseen rasvaprosenttiin. Jokainen on varmasti kuullut sanonnan ”laihaläski”? Tämä on juuri tästä johtuvaa. Eli vaikka olisi hoikka ruumiinrakenteeltaan ja painoltaan, on kehonkoostumus rasvainen, koska lihakset ovat kuihtuneet. Painonpudottamisessa pitäisi olla kyse rasvanpoltosta eikä tavoitteesta saavuttaa joku kilomäärä kehonkoostumuksesta piittaamatta.

Toki myös sillä mitä syöt on väliä! Hiilihydraatit ovat keskeisin energialähteemme, joiden osuus tehostuu liikunnan tehon kasvaessa. Proteiineja tarvitset lihasten ylläpitoon ja kehittämiseen sekä kehon immuniteetin ja normaalin hormonitoiminnan ylläpitoon. Hyvälaatuista rasvaa tarvitset myös energianlähteeksi, mutta myös hormonitoiminnan ylläpitoon.

Joskus puhtaasti syöminen saattaa mennä överiksi ja varsinkin paljon liikkuvalla jää energiansaanti liian vähäiseksi. Jos liian paljon tarkkailee syömistään ja jos joka ruokailussa yrittää tehdä vain järkeviä ratkaisuja, ei syöminen ole enää luontevaa ja huoletonta, vaan osa on väkinäistä ja ajoittain ahdistusta tuottavia. Mahdollinen stressi siitä, että joutuu usein tai jopa aina kieltäytymään tavalliseen elämään kuuluvista asioista on harmillista ja voi aiheuttaa ongelmia. Ruokailun pitäisi olla myös nautinto eikä vain väkinäistä ravinteiden työntämistä mahalaukkuun. Panosta aitoon ruokaan, mutta älä ota siitä mitään stressiä, ellei sinulla ole pätevää syytä toteuttaa tiukkaa ja rajoittavaa ruokavaliota. Täydellistä ruokavaliota tuskin on olemassakaan!


Kuinka paljon ruokaa sitten pitäisi syödä? Tästä aiheesta lisää seuraavassa osassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…