Siirry pääsisältöön

MIKSI PAINO JUMITTAA?


Lähes jokainen laihduttaja ja rasvanpolttaja kohtaa dieetillään epätoivon hetkiä, kun hyvin alkanut painonpudotus alkaa jumittaa. Usein tässä kohtaa heitetään hanskat tiskiin ja lopetetaan koko touhu. Tilanne ei kuitenkaan ole niin toivoton miltä se näyttää, vaan ongelma on lähinnä korvien välissä, ei niinkään rasvan palamisessa.

Tasannejaksot ja painon jumittaminen ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Ihminen ei ole kone. Painonlaskun pysähtyminen on kehon vastareaktio laihduttamiselle. Elimistö alentaa aineenvaihduntaa estääkseen lisäpainonpudotuksen. Jos kitkuttelee alusta asti liian pienillä kalorimäärillä, voi säästöliekille meneminen estää laihtumista.

Laihduttuaan ihminen toki tarvitsee vähemmän energiaa, koska kevyemmän kehon ylläpito vie vähemmän kaloreita. Sen vuoksi paino tasaantuu jonkin ajan kuluttua ilman, että aineenvaihdunta olisi vielä mennyt säästöliekille. 10 kilon painonpudotuksen myötä tarvitaan n. 300-400 vähemmän kaloreita kuin ennen painonpudotusta. Jos siis pitää energiansaannin koko ajan samana, ennen pitkää ei enää laihdukaan.

Oikein rakennettu dieetti perustuu perusruokaan, jossa on huomioitu kehon aineenvaihdunnan toiminta ja säästöliekin välttäminen. Ruokavaliossa on tarpeelliset määrät proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa. Ruokavalion lisäksi kannattaa suosia kuntosalitreeniä liiallisen aerobisen sijaan. Näin kroppa kiinteytyy eikä menetetä kallisarvoista lihasmassaa.

Varsinkin naisilla on yleensä laihduttaessa mielikuva jostain saavutettavasta painomäärästä. Heillä saattaa myös olla pelko, että kova salitreeni tekee heistä hetkessä isoja. Fakta on kuitenkin se, että kuntosalitreeni on ainoa tapa saada kropasta kiinteä ja muodokas. Jos siis haaveena on saada esim. muodokas pylly, niin sitä ei tehdä jumpissa, vaan kuntosalilla. Salitreeni on myös rasvanpolton kannalta erittäin tehokasta. Kunnon jalkatreeni antaa aineenvaihdunnalle kyytiä ja mitä enemmän on lihasta, sen paremmin keho polttaa rasvaa.

Vaaka on käytetyimmistä rasvanpolton seurantavälineistä, mutta ei useinkaan kovinkaan totuudenmukainen. Lihashan painaa enemmän kuin läski, joten kunnon salitreenillä vaakapaino ei välttämättä muutu, vaikka rasvaa palaa. Kova salitreeni aiheuttaa lieviä tulehdustiloja sekä mikroskooppisia vaurioita lihaksessa, jotka keräävät nestettä lihaksen sisälle ja tämä näkyy vaakapainossa. Vaakapainon lisäksi kannattaakin seurata omaa kehoa mittanauhalla ja kuvilla.


Kehossamme tapahtuu koko ajan nestemäärän vaihteluita, jotka myös näkyvät vaa’alla. Nesteturvotus tuntuu sormusten kiristymisenä tai näkyy sukkien painautumisjälkinä jaloissa. Turvotuksen syynä voi olla mm. liian vähäinen uni, stressi, hormonit, erilaiset lääkkeet, vääränlainen ruokavalio ja liian vähäinen juominen. Turvotus ei ole lihomista!

Kun keho ylirasittuu, myös paino nousee. Liian vähäinen uni, stressi ja liiallinen liikunta voivat aiheuttaa kehoon liiallisen stressireaktion ja paino jymähtää paikalleen tai jopa nousee.

Kun paino alkaa jumittaa, tarkista seuraavat asiat:
  1.  Oletko turvoksissa? Oletko nukkunut riittävästi? Kuukautiset? Oletko syönyt lääkkeitä? Juotko tarpeeksi? Oletko syönyt paljon hiilihydraatteja, kuten pullaa, karkkia tms.? Oletko syönyt jotain todella suolaista?
  2.  Syötkö tarpeeksi? Tarkista ruokapäiväkirjan avulla, ettet kuvittele syöväsi enemmän kuin oikeasti syöt. Voit jopa lihoa liian alhaisilla kaloreilla.
  3.  Toimiiko vatsasi säännöllisesti? Jos pistät ruokaa sisään, mutta ulos tulee vain vähän ja harvoin, voit kuvitella miten paljon tavaraa suolistossasi makaa. Lisää kuitujen saantia.
  4. Sisältääkö ruokavaliosi tarpeeksi proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa? Liian vähäinen rasvansaanti voi myös aiheuttaa painon jumittamista. Liian vähäinen proteiinin saanti syö lihaksia.
  5.  Teetkö raskasta kuntosalitreeniä? Lihaksiisi on saattanut kertyä nestettä, joka näkyy vaa’alla.
  6. Oletko stressaantunut? Oletko ylirasittunut? Teetkö pitkiä työpäiviä ja elät koko ajan keskellä kiirettä? Nukutko huonosti? Liikutko liikaa?

Elämäntapamuutosta aloittaessa täytyy muistaa olla pitkäjänteinen. Jos ruokatottumukset ovat pitkään ollut retuperällä eikä aineenvaihdunta toimi kunnolla, on selvää, ettei keho välttämättä reagoi heti uuteen ruokavalioon. Tämä ei tarkoita, ettei uusi ruokavalio toimisi. Keholle täytyy vaan antaa enemmän aikaa uuden tottumiseen.

Pysyviin muutoksiin ei ole oikotietä ja kiire kannattaa unohtaa. Ei se mahdollisesti vuosia kerätty rasva pala viikossa. Oikein suunniteltu ruokavalio vaatii hieman enemmän aikaa ja pitkäjänteisyyttä, mutta palkitsee varmasti myöhemmin. Huonolla dieetillä paino saattaa laskea hetkellisesti nopeammin, mutta nousee takaisin dieetin päätyttyä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…