Siirry pääsisältöön

ELINTÄRKEÄT LIHAKSETTykkäätkö lenkkeillä ja jättää kuntosaliharjoitukset väliin? Nyt kannattaisi miettiä uudestaan.

Lihasmassan hupeneminen saattaa alkaa jo kolmekymppisenä. Ei niinkään perusaktiivisten, mutta juurikin niiden sohvaperunoiden. Ennen eläkeikää kestävyys- ja lihaskunto ovat molemmat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta, mutta tämän jälkeen lihaskunto muuttuu tärkeämmäksi. Ilman lihasvoimaa alkaa tuolista ja sängystä nouseminen hankaloitua ja portaatkin tuntumaan ylivoimaiselta. Valitettavasti emme aina ymmärrä lihaksistomme merkitystä ennen kuin terveys alkaa rakoilla.

Lihaskuntoharjoittelun on todettu parantavan sokeriaineenvaihduntaa eli pienentävän riskiä sairastua 2 tyypin diabetekseen. Lihaskunto myös vähentää verenkiertoelimistön sairauksien riskitekijöitä. Lihaskunnon vaikutus voi siis olla merkittäväkin sydämen terveydelle. Parhaat terveydelliset hyödyt saadaan yhdistämällä kestävyyskunto- sekä lihaskuntoharjoittelu. Lihaskunnon tärkeimmät hyödyt tulevat kuitenkin esiin vasta iän karttuessa. On havaittu, että heikko lihaskunto jopa kolminkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin.

Hyvät uutiset! Ehdit vielä vaikka viisikymppisenäkin, tai yli, treenata lihaksesi kuntoon. Muutaman kuukauden voimaharjoittelulla saa kasvatettua lihasvoimaa 20%. Pelkkä lihaskoko ei kuitenkaan riitä, vaan niitä pitää myös käyttää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…