Siirry pääsisältöön

ELINTÄRKEÄT LIHAKSETTykkäätkö lenkkeillä ja jättää kuntosaliharjoitukset väliin? Nyt kannattaisi miettiä uudestaan.

Lihasmassan hupeneminen saattaa alkaa jo kolmekymppisenä. Ei niinkään perusaktiivisten, mutta juurikin niiden sohvaperunoiden. Ennen eläkeikää kestävyys- ja lihaskunto ovat molemmat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta, mutta tämän jälkeen lihaskunto muuttuu tärkeämmäksi. Ilman lihasvoimaa alkaa tuolista ja sängystä nouseminen hankaloitua ja portaatkin tuntumaan ylivoimaiselta. Valitettavasti emme aina ymmärrä lihaksistomme merkitystä ennen kuin terveys alkaa rakoilla.

Lihaskuntoharjoittelun on todettu parantavan sokeriaineenvaihduntaa eli pienentävän riskiä sairastua 2 tyypin diabetekseen. Lihaskunto myös vähentää verenkiertoelimistön sairauksien riskitekijöitä. Lihaskunnon vaikutus voi siis olla merkittäväkin sydämen terveydelle. Parhaat terveydelliset hyödyt saadaan yhdistämällä kestävyyskunto- sekä lihaskuntoharjoittelu. Lihaskunnon tärkeimmät hyödyt tulevat kuitenkin esiin vasta iän karttuessa. On havaittu, että heikko lihaskunto jopa kolminkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin.

Hyvät uutiset! Ehdit vielä vaikka viisikymppisenäkin, tai yli, treenata lihaksesi kuntoon. Muutaman kuukauden voimaharjoittelulla saa kasvatettua lihasvoimaa 20%. Pelkkä lihaskoko ei kuitenkaan riitä, vaan niitä pitää myös käyttää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?

NYT RULLATAAN!

Kiristää ja kipuilee, pitäisikö mennä hierojalle? Venyttely ei tuota tulosta, liikkuvuus ei parane eikä jäykkyydet lähde. Mitä jos hankkisit itsellesi rullan? Voit säästyä parhaimmassa tapauksessa hierontakäynneiltä ja mikä parasta, voit rullailla milloin vaan ilman ajanvarausta ja ihan ilmaiseksi.
Suurimmalla osalla meistä on, ainakin joskus, lihaksissaan triggerpisteitä eli ärtyneitä kipukohtia. Varsinkin liikkumattomuus ja liika istuminen aiheuttaa lihasten jumiutumista ja huonoa toimivuutta. Mutta näin käy myös aktiivisen liikunnan harrastajankin, mikäli ei satsata kehonhuoltoon. Rullauksella saadaan avattua näitä jumitiloja ja sitä myöten parannetaan kehon liikkuvuutta, mutta myös lihasten voimantuottokykyä.
Vaikka sinulla ei olisi kiputiloja eikä liikkuvuusongelmia, suosittelen silti käyttämään rullausta. Paremman voimantuoton lisäksi rullaus vähentää lihaskipuja, auttaa palautumisessa ja parantaa jopa ryhtiä. Kehonhuoltoa ei siis pidä aloittaa vasta kipujen ilmaannuttua.

Rull…

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…