Siirry pääsisältöön

RASVA PALAMAAN!


Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan sitä energiankulutusta, joka tarvitaan elintoimintojen ylläpitoon. Perusaineenvaihdunta vie päivittäisestä energiankulutuksestamme 60-70%. Lisäksi energiaa kuluu fyysisiin aktiviteetteihin sekä ruuan lämpövaikutukseen. Vilkkaasta aineenvaihdunnasta on hyötyä kun haluamme laihtua, pysyä hoikkina tai polttaa rasvaa.

Mainittakoot näin aluksi, että ei ole olemassakaan mitään ihmepilleriä, joka sulattaisi rasvan. Mutta katsotaanpa miten voisimme vaikuttaa aineenvaihduntaan nopeuttamalla rasvan palamista.

1. Nostele painoja!
Kannattaa kasvattaa lihasta niin paljon kuin se on mahdollista. Tämä ei ainoastaan laihduta, vaan lisäksi se nopeuttaa aineenvaihduntaa pysyvästi. Mitä vähemmän sinulla on lihasta, sitä hitaammin aineenvaihduntasi toimii. Painonnosto vaikuttaa myös hormonitasoihin niin, että keho pystyy luonnostaan polttamaan rasvaa jopa 24 tuntia liikuntasuorituksen jälkeenkin.

2. Syö proteiinia!
Polttaaksesi rasvaa, kannattaa keskittyä enemmän ravintoaineisiin kuin kaloreihin. Ruuat, jotka sisältävät paljon proteiinia, vaativat kehoa tekemään enemmän töitä niiden sulattamiseksi. Samalla palaa myös kaloreita enemmän. Riittävä proteiininsaanti myös turvaa arvokkaan lihaskudoksen, joka usein heikentyy laihduttaessa.

3. Älä harmittele liian kylmää tai kuumaa!
Kylmä kiihdyttää aineenvaihduntaa mm. lihasvärinän ja tiettyjen hormonien kautta. Myös lämpö kiihdyttää aineenvaihduntaa. Lämpimissä maissa asuvilla onkin n. 5-20% korkeampi aineenvaihdunta kuin viileämmillä alueilla asuvilla. Kun lämpö pitää poistaa kehosta eri menetelmin, ne kaikki kuluttavat energiaa.

4. Pidä huolta hormoneistasi!
Aineenvaihduntaa vaikuttavat useat hormonit. Stressihormonit, kuten adrenaliini ja noradrenaliini kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Kilpirauhashormoni vaikuttaa suuresti aineenvaihdunnan tasoon ja vajaatoiminnassa se saattaa tippua jopa 20-30%. Stressihormonit saattaa kuulostaa pahalta, mutta ovat äärimmäisen tärkeitä, jotta treeni kulkisi hyvin ja nousujohtoisesti. Niitä pitää erittyä erityisesti kovatehoisessa tai pitkäkestoisessa treenissä.

5. Syö tarpeeksi!
Aineenvaihdunta on hyvin mukautuvainen energiansaantiin. Runsas energiansaanti kiihdyttää ja matala taas tiputtaa aineenvaihduntaa. Keho siis pyrkii vastustamaan sekä painonnousua että laihtumista. Tosin olemme kaikki erilaisia. Toiset menevät helpommin säästöliekille ja toisilla runsaskaan energiansaannin lisääminen ei tahdo saada painoa nousemaan.

6. Nuku tarpeeksi!
Älä aliarvioi unen voimaa. Jos et nuku kunnolla, koko keho ja vuorokausirytmi voivat kärsiä. Unenpuute voi heikentää kehon rasvanpolttovoimaa, mutta se voi myös hidastaa koko päivää ja johtaa jopa rasvan lisääntymiseen. Varmista siis, että saat vähintään 7 tuntia unta yössä.

7. Juo vettä!
Se tehostaa aineenvaihduntaa eikä sitä pidä unohtaa kylmälläkään säällä. Muista siis juoda vettä säännöllisesti.

Huomioitavaa kuitenkin on, että kaikki ei ole kiinni aineenvaihdunnasta. Vähennämme ja lisäämme eri tavalla myös arkiaktiivisuuttamme vasteena pieneen ja suureen energiansaantiin. Aineenvaihdunnan kiihdyttämisellä voimme siis buustata rasvanpolttoa, mutta sanomattakin selvää, että kaiken a ja o on kunnollinen ruokavalio liikunnalla höystettynä.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…