Siirry pääsisältöön

MITÄ IHMETTÄ TARKOITTAA KIINTEYTYMINEN?Varmaan jokaisella asiakkaallani on tavoitelistallaan kiinteytyminen. Ja kun kyseistä tavoitetta lähdetään avaamaan, se tarkoittaa jokaiselle vähän erilaista asiaa. Yksi haluaa kiinteyttää vatsaa, toinen reisiä tai jotain muuta ruumiinosaa. Lihaskimpuksi ei haluta, mutta kiinteäksi kyllä. Ei haluta laihtua, ainoastaan kiinteytyä.

Mitä ihmettä tämä mystinen kiinteytyminen sitten oikeastaan on? Selkokielellä se tarkoittaa sitä, että rasvamäärä kehossa pienenee samalla kuin lihasmassa säilyy ennallaan tai lisääntyy. Kun keho kiinteytyy, on lihaksilla ja rasvaprosentilla aina osuutta asiaan. Ei ole olemassakaan mitään yksittäisiä liikkeitä, joilla saisi aikaan jonkun tietyn ruumiinosan kiinteytymisen. Rasva palaa aina tasaisesti koko kehosta. 

Kiinteyttäjän pahimmat viholliset ovat erilaiset pikadieetit ja liian vähäinen kalorinsaanti. Näissä tapauksissa käy yleensä niin, että rasvan sijaan katoaa lihasmassa.  Oikotietä ei ole laihduttamisessa, mutta ei myöskään kiinteytymisessä. Laihduttaessa pelkällä ruokavaliolla onnistuu lähes aina tuhoamaan kallisarvoista lihasta. Ja jos ruokavalio sattuu sisältämään vielä liian vähän proteiinia, lopputulos vain heikkenee.  

Kiinteyttäjän ruokavaliossa energiamäärät ja ravintoainesuhteet tulee olla kunnossa niin, että energiaa ja rakennusaineita on kehossa riittävästi. Kiinteyttäjän liikuntaohjelman taas tulee sisältää tehokasta aerobista treeniä, joka polttaa rasvaa ja parantaa kuntoa sekä vastusharjoittelua, joka vahvistaa lihaksia ja tuo kehoon muotoja. Unohtamatta venyttelyjä ja liikkuvuusharjoitteita, jotka notkistavat kehoa ja parantavat ryhtiä. Liikuntaohjelmassa on hyvä muistaa, että säännöllisyys, suunnitelmallisuus ja nousujohteisuus on kaiken perusta.

Muodokkaat ja kiinteät käsivarret ja reidet sekä piukat pakarat ovat suunnitellun ja pitkäjänteisen työn tulosta. Sekä treeni että ravinto pitää olla kohdallaan. Liikuntaa lisäämällä ilman kunnon ravintoa tai syömistä vähentämällä ja sohvalla löhöämisellä ei valitettavasti kiinteytymistä tapahdu. Kiinteytyäkseen pitää siis polttaa rasvaa tuhoamatta lihasmassaa ja mieluiten saada lisää lihasta. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…