Proteiinista
puhutaan paljon, varsinkin kuntosaliharrastajien keskuudessa. Pitääkö
tavallisenkin kuntoilijan kiinnittää huomiota proteiinin syöntiin?
Meidän pitää saada
ravinnosta useita välttämättömiä aminohappoja, sillä elimistö ei pysty
rakentamaan niitä itse. Hyvälaatuinen proteiini sisältää kaikkia välttämättömiä
aminohappoja. Välttämättömät aminohapot ovat siis elimistöllemme yhtä
välttämättömiä kuin vitamiinit, mineraalit tai välttämättömät rasvahapot.
Proteiinia tarvitaan mm.
kudosten uusiutumiseen, elimistön vastustuskykyyn, ravintoaineiden ja kaasujen
kuljettamiseen veressä sekä entsyymien ja hormonien valmistukseen. Proteiinit
ovat elimistömme rakennusaineita. Jos proteiinia saadaan tarpeeksi riittää sitä
lihasten ja kudosten rakennusaineeksi. Jos taas muiden ravintoaineiden, kuten
hiilihydraatin ja rasvan, saanti on niukkaa, käyttää keho proteiinia
energianlähteenä eikä sitä välttämättä enää riitä välttämättömien toimintojen
ylläpitämiseen saati rakennusaineeksi.
Koska liikunta aiheuttaa
kroppaan pieniä lihasvaurioita, kaipaa sporttinen elimistö enemmän proteiinia
kuin sohvaperuna. Kestävyysurheilija tarvitsee enemmän proteiinia kuin
sohvaperuna, mutta lihasten kasvattajat vielä enemmän. Liian vähäinen
proteiinin saanti heikentää mm. suorituskykyä, kehitystä ja palautumista sekä
lisää sairastumisriskiä. Proteiinipitoinen ruokavalio auttaa myös painonhallinnassa.
Proteiini ei varastoidu helposti rasvaksi ja se pitää kylläisyyden tunteen
pidempään. Yksi ikääntymisen merkeistä on lihasmassan kato, joten ikääntyessä
proteiinin tarve lisääntyy. Proteiinin osuutta onkin syytä korostaa
aktiiviliikkujien lisäksi painonpudottajien, ikäihmisten sekä raskaana olevien ja
imettävien ruokavaliossa.
Eläinkunnan proteiinit
(kananmuna, liha, kala ja maitotuotteet) ovat hyvälaatuisia, koska ne
sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Pavuissa, herneissä,
pähkinöissä, viljoissa ja perunassa on kasvikunnan proteiinia. Nämä eivät
kuitenkaan yksinään sisällä kaikkia tarvittavia aminohappoja. Kasvikunnan
proteiineista soijapapu on monipuolisin aminohappojen lähde. Kasvisruuasta
saadaan tarvittavat aminohapot kun syödään viljatuotteita ja palkokasveja
monipuolisesti. Saat proteiineja riittävästi kun valitset joka aterialle jotakin
proteiinipitoista ruokaa. Nauti monipuolisesti sekä eläin- ja kasvikunnan
proteiinia, sillä eri proteiinilähteiden aminohappokoostumukset täydentävät
toinen toisiaan.
Lihakset eivät
kasva pelkällä proteiinillakaan ellei lihaksiin kohdistu harjoituksen
aiheuttamaa kasvuärsykettä. Lihasten harjoittaminen on siis edelleen se tärkein
osuus lihasten kasvussa.
Kommentit
Lähetä kommentti