Siirry pääsisältöön

MITEN LAIHDUTTAJAN KANNATTAA LIIKKUA?




Liikunnassa tärkeintä on säännöllisyys ja monipuolisuus. On kuitenkin yksi asia, mikä pitäisi löytyä jokaisen laihduttajan liikuntaohjelmasta. Onko se suuri määrä tunneissa mitattuna? Onko se aamuisin tehtävä aerobinen tyhjällä vatsalla? Onko se osallistuminen kaikkiin mahdollisiin jumppiin? Onko se matalalla sykkeellä tehtävät kävelylenkit? Ei ole.


Jos haluat hieman nopeimpia ja erityisesti pysyvämpiä laihdutustuloksia liikunnan avulla on vastaus raskas painoharjoittelu. Raskas painoharjoittelu on avainasemassa laihduttajan liikunnassa. Mutta miksi?


Painoharjoittelu ylläpitää lihasmassaa ja voi jopa kasvattaa sitä laihduttaessa. Lisäksi kalorien kulutus pysyy koholla 1-2 päivää raskaan painoharjoittelun jälkeen. Muista kuitenkin, että kukaan ei kasvata lihasta vahingossa. Vaatii todella kovaa ja pitkäjänteistä työtä saavuttaa esimerkiksi fitness –kisaajien lihasmassa.


Miksi lihasmassa on tärkeää laihdutustuloksille ja niiden pysyvyydelle?

Jos painoharjoittelua ei tehdä, laihduttaessa poltetaan rasvan lisäksi myös lihasta. Tällöin päivittäinen kalorien kulutus vähenee ja on paljon helpompi lihoa takaisin pudotetut kilot. Lihasmassa on suurimpia tekijöitä lepoaineenvaihdunnan kulutuksessa, eli siinä kuinka paljon keho kuluttaa kaloreita levossa. Mitä enemmän lihasta kehossa, sitä paremmin ruoka ohjautuu lihaksiin rasvakudoksen sijasta. Riittävän raskaita painoja käytettäessä lihasmassa ei siis pala laihdutettaessa ja se stimuloi tehokkaasti rasvaa polttavia ja lihasta kasvattavia hormoneja. Kevyt liikunta ei tee tätä. Lihasmassan ylläpitoon ei riitä se, että käyt lenkillä, jumppaamassa tai pyöräilemässä.


Painoharjoittelu edistää myös terveyttä. Se laskee verenpainetta, kohentaa kolestroliarvoja, parantaa sokeriaineenvaihduntaa ja vahvistaa luustoa.


Mitä sitten on raskas painoharjoittelu?

Se tarkoittaa treenaamista painoilla, joilla saadaan tehtyä maksimissaan n. 8-12 toistoa. Eli voimat loppuvat tai lähes loppuvat 8-12 toiston välillä. Jos teet liikkeessä 12 toistoa, mutta olisit jaksanut vielä nostaa monta toistoa lisää, on painon määrä liian vähäinen. Viimeisten toistojen täytyy väsyttää lihas kunnolla, eli voimien tulee loppua lähes täysin. Lihaksen rasitus jää matalaksi vaikka treeni tuntuisikin lihaksissa, jos painoa on käytetty liian vähän. Kun treenaat oikein ja tarpeeksi raskaasti, sinun ei kuulu pystyä pitämään yllä kunnollista harjoitustehoa tuntia pidempään. Kuntosalitreenin tulisi sisältää isoja moninivelliikkeitä, jotka kuormittavat yhtä aikaa monia eri lihasryhmiä. Hauiskäännöt eivät ole riittäviä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MITEN PRÄSSÄÄT?

Jalkaprässi on varmaan yksi suosituimmista kuntosalilaitteista jalkoja treenatessa. Laitetaan vaan jalat levylle ja työnnetään. Onko se näin yksinkertaista? Ei ihan. Jalkaprässi ei korvaa kyykkyjä. Vaikka tekisit kuinka syviä prässejä, ne eivät kehitä yhtä hyvin pakaralihaksia, vatsalihaksia ja monia muita tukilihaksia kuten kyykyt. Monelle jalkaprässi on kuitenkin hyvä etureisien lihasmassan harjoite, kun se tehdään lihastuntumalla eikä vain yritetä saada mahdollisimman paljon rautaa ylös pienellä liikeradalla. Jos haluat tasapainoiset jalkalihakset, tulee niitä treenata erilaisilla liikkeillä. Pelkkä jalkaprässi tai kyykkykään ei yksinään riitä. Miten jalkaprässillä sitten pitäisi treenata? Yksi huomioitava asia on se, miten jalat asetetaan levylle.   Asettamalla jalat keskelle lantion levyiseen asentoon saat parhaiten harjoitettua jalkoja tasapainoisesti sekä etu- että takareisien osalta. Jos taas asetat jalat leveämmälle, treenaat lähinnä lähentäjiä. Jo

PALJONKO PAINOJA?

Jos tangossa ei ole tarpeeksi rautaa, ei se lihas kasva. Mutta kuinka paljon on tarpeeksi? Paljonko nousee penkistä? Millä painolla kyykkäät? Mietitkö, että mitä väliä sillä on? Eikö se riitä, että lihaksissa tuntuu mukava polte? Miksi pitäisi pyrkiä joihinkin tiettyihin treenipainoihin? No esimerkiksi siksi, ettei kroppa kiinteydy ilman riittävää voimatasoa. Jos et ole juurikaan treenannut lihasvoimaa, huonoja uutisia: lihaksesi ovat unessa. Arkiaskareissa, juoksulenkillä ja jopa lihaskuntojumpissa lihaksesi käyttävät vain hitaita soluja. Nopeat lihassolut, ne voiman kasvattamisessa tärkeät, vain laiskottelevat. Et siis kiinteydy, eikä lihas kasva. Sinun on turha haaveilla pyöreistä pakaroista, erottuvista olkapäistä tai kivoista käsivarsista, ellet pysty liikuttelemaan riittävän isoja rautoja. Näin se vain on. Sporttisten muotojen lisäksi saat kasvaneesta voimasta ja lihasmassasta muutakin hyötyä. Aineenvaihduntasi tehostuu ja voit syödä enemmän lihomatta. Tyypillinen onge

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta. Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve. Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin l