Siirry pääsisältöön

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?
Iskeekö lounaan jälkeen väsymys? Tuntuuko että työ ja arki kahlataan puoliteholla ja että energiaa olisi mukavaa saada lisää? Energiatasosi voi johtua päivän mittaan tekemistäsi ruokavalinnoistasi. Vaikka kaksi ihmistä söisi saman annoksen, voi toinen saada annoksesta reilusti energiaa ja toinen väsyä.
Ruoka on energiaa, mutta sisältää paljon muutakin kuin kaloreita. Se kuinka paljon hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa syöt aterialla voi myös vaikuttaa energiatasoosi. Miten muokata ruokavaliota jotta siitä saisi enemmän energiaa?

Liian suuret annokset
Tämä on varmasti tunnetuin syy lounaan jälkeiseen väsymykseen. Liian suuren annoksen väsyttävä vaikutus johtuu ainakin siitä, että verta tarvitaan suuremman annoksen myötä enemmän suolistossa ja vatsassa. Kun verta jää vähemmän aivojen käyttöön, saattaa väsymys iskeä. Suuri annos pääruokaa, pari leipää ja päälle vielä jälkiruoka ovat omiaan väsyttämään kehon ja heikentämään työtehoa. Jos tunnet väsymystä lounaan jälkeen, pienennä annosta hieman ja jätä sokeripitoinen jälkiruoka pois kokonaan. Aloita lautasen täyttäminen salaatilla ja vihanneksilla niin tulee syötyä vähemmän muita kaloripitoisempia ruokia.

Liikaa hiilihydraatteja omaan tarpeeseen
Hiilihydraattien tarve on hyvin yksilöllinen. Toinen tarvitsee hiilihydraatteja enemmän kun taas toinen väsyy samasta määrästä. Väsymys voi johtua insuliiniresistanssista, jossa lihakset ja elimet eivät ota verensokeria eli glukoosia tehokkaasti käyttöönsä. Insuliiniresistanssi taas voi johtua mm. liikkumattomuudesta, vähäisestä lihasmassan määrästä, vähäisestä unen määrästä tai sokeripitoisesta ruokavaliosta. Vyötärölle kertyvä rasva voi kertoa siitä, että hiilihydraatteja kannattaa vähentää. Varmista kuitenkin, että syöt tarpeeksi proteiinia joka aterialla.

Aamupala
Aamupalalla voi olla suuri vaikutus energiatasoon ja erityisesti aivotoiminnan tehokkuuteen. Moni ei tunne oloaan aamuisin nälkäiseksi, mistä johtuen aamupala saattaa jäädä kokonaan välistä. Aamupala antaa kuitenkin pitkäkestoisen energiapiikin päivälle. Jos verensokeri jää aamulla alhaiseksi tai nousee liian korkealle, se vaikuttaa koko päivän verensokeritasoihin riippumatta siitä, mitä myöhemmin tulee syötyä. Proteiinipitoinen aamupala vähentää syömishimoja ja iltasyömisen määrää sekä pitää kylläisenä pitkään, minkä ansiosta lounaalla ei tule sorruttua epäterveelliseen ylensyöntiin.

Vatsaa ärsyttävät ruuat
Myös yksilöllinen ruokien sopivuus voi vaikuttaa energiatasoon. Etenkin pitkäaikaisesti uupuneet ja huonosta energiatasosta kärsivät ovat huomanneet, että yliherkkyysruokien syöminen voi vaikuttaa energiatasoon todella radikaalisti. Toisaalta monen on vaikea tunnistaa itselleen sopimattomat ruoka-aineet, sillä oireet saattavat tulla esiin vasta seuraavana päivänä. Ehkä yleisimmät vatsaa ärsyttävät ruuat ovat gluteiiniviljat ja lehmänmaitotuotteet. Ratkaisu on opetella tunnistamaan itselleen huonosti sopivat ruoka-aineet ja vähentää vatsaa ärsyttävien ruokien määrää.

Muista syödä 4-6 ateriaa päivässä. Proteiinia tulee syödä joka aterialla ja hiilihydraatteja oman tarpeen mukaan. Älä myöskään unohda hyviä rasvanlähteitä aterioistasi. Vältä sokeripitoisia ruokia ja lisää kasvisten ja hedelmien määrää. Äläkä unohda juoda vettä.
Näin sinun pitäisi saada lisää energiaa päivääsi ja lisäenergia tarkoittaa yleensä parempaa elämänlaatua!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

NYT RULLATAAN!

Kiristää ja kipuilee, pitäisikö mennä hierojalle? Venyttely ei tuota tulosta, liikkuvuus ei parane eikä jäykkyydet lähde. Mitä jos hankkisit itsellesi rullan? Voit säästyä parhaimmassa tapauksessa hierontakäynneiltä ja mikä parasta, voit rullailla milloin vaan ilman ajanvarausta ja ihan ilmaiseksi.
Suurimmalla osalla meistä on, ainakin joskus, lihaksissaan triggerpisteitä eli ärtyneitä kipukohtia. Varsinkin liikkumattomuus ja liika istuminen aiheuttaa lihasten jumiutumista ja huonoa toimivuutta. Mutta näin käy myös aktiivisen liikunnan harrastajankin, mikäli ei satsata kehonhuoltoon. Rullauksella saadaan avattua näitä jumitiloja ja sitä myöten parannetaan kehon liikkuvuutta, mutta myös lihasten voimantuottokykyä.
Vaikka sinulla ei olisi kiputiloja eikä liikkuvuusongelmia, suosittelen silti käyttämään rullausta. Paremman voimantuoton lisäksi rullaus vähentää lihaskipuja, auttaa palautumisessa ja parantaa jopa ryhtiä. Kehonhuoltoa ei siis pidä aloittaa vasta kipujen ilmaannuttua.

Rull…

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…