Siirry pääsisältöön

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?




Iskeekö lounaan jälkeen väsymys? Tuntuuko että työ ja arki kahlataan puoliteholla ja että energiaa olisi mukavaa saada lisää? Energiatasosi voi johtua päivän mittaan tekemistäsi ruokavalinnoistasi. Vaikka kaksi ihmistä söisi saman annoksen, voi toinen saada annoksesta reilusti energiaa ja toinen väsyä.
Ruoka on energiaa, mutta sisältää paljon muutakin kuin kaloreita. Se kuinka paljon hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa syöt aterialla voi myös vaikuttaa energiatasoosi. Miten muokata ruokavaliota jotta siitä saisi enemmän energiaa?

Liian suuret annokset
Tämä on varmasti tunnetuin syy lounaan jälkeiseen väsymykseen. Liian suuren annoksen väsyttävä vaikutus johtuu ainakin siitä, että verta tarvitaan suuremman annoksen myötä enemmän suolistossa ja vatsassa. Kun verta jää vähemmän aivojen käyttöön, saattaa väsymys iskeä. Suuri annos pääruokaa, pari leipää ja päälle vielä jälkiruoka ovat omiaan väsyttämään kehon ja heikentämään työtehoa. Jos tunnet väsymystä lounaan jälkeen, pienennä annosta hieman ja jätä sokeripitoinen jälkiruoka pois kokonaan. Aloita lautasen täyttäminen salaatilla ja vihanneksilla niin tulee syötyä vähemmän muita kaloripitoisempia ruokia.

Liikaa hiilihydraatteja omaan tarpeeseen
Hiilihydraattien tarve on hyvin yksilöllinen. Toinen tarvitsee hiilihydraatteja enemmän kun taas toinen väsyy samasta määrästä. Väsymys voi johtua insuliiniresistanssista, jossa lihakset ja elimet eivät ota verensokeria eli glukoosia tehokkaasti käyttöönsä. Insuliiniresistanssi taas voi johtua mm. liikkumattomuudesta, vähäisestä lihasmassan määrästä, vähäisestä unen määrästä tai sokeripitoisesta ruokavaliosta. Vyötärölle kertyvä rasva voi kertoa siitä, että hiilihydraatteja kannattaa vähentää. Varmista kuitenkin, että syöt tarpeeksi proteiinia joka aterialla.

Aamupala
Aamupalalla voi olla suuri vaikutus energiatasoon ja erityisesti aivotoiminnan tehokkuuteen. Moni ei tunne oloaan aamuisin nälkäiseksi, mistä johtuen aamupala saattaa jäädä kokonaan välistä. Aamupala antaa kuitenkin pitkäkestoisen energiapiikin päivälle. Jos verensokeri jää aamulla alhaiseksi tai nousee liian korkealle, se vaikuttaa koko päivän verensokeritasoihin riippumatta siitä, mitä myöhemmin tulee syötyä. Proteiinipitoinen aamupala vähentää syömishimoja ja iltasyömisen määrää sekä pitää kylläisenä pitkään, minkä ansiosta lounaalla ei tule sorruttua epäterveelliseen ylensyöntiin.

Vatsaa ärsyttävät ruuat
Myös yksilöllinen ruokien sopivuus voi vaikuttaa energiatasoon. Etenkin pitkäaikaisesti uupuneet ja huonosta energiatasosta kärsivät ovat huomanneet, että yliherkkyysruokien syöminen voi vaikuttaa energiatasoon todella radikaalisti. Toisaalta monen on vaikea tunnistaa itselleen sopimattomat ruoka-aineet, sillä oireet saattavat tulla esiin vasta seuraavana päivänä. Ehkä yleisimmät vatsaa ärsyttävät ruuat ovat gluteiiniviljat ja lehmänmaitotuotteet. Ratkaisu on opetella tunnistamaan itselleen huonosti sopivat ruoka-aineet ja vähentää vatsaa ärsyttävien ruokien määrää.

Muista syödä 4-6 ateriaa päivässä. Proteiinia tulee syödä joka aterialla ja hiilihydraatteja oman tarpeen mukaan. Älä myöskään unohda hyviä rasvanlähteitä aterioistasi. Vältä sokeripitoisia ruokia ja lisää kasvisten ja hedelmien määrää. Äläkä unohda juoda vettä.
Näin sinun pitäisi saada lisää energiaa päivääsi ja lisäenergia tarkoittaa yleensä parempaa elämänlaatua!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MITEN PRÄSSÄÄT?

Jalkaprässi on varmaan yksi suosituimmista kuntosalilaitteista jalkoja treenatessa. Laitetaan vaan jalat levylle ja työnnetään. Onko se näin yksinkertaista? Ei ihan. Jalkaprässi ei korvaa kyykkyjä. Vaikka tekisit kuinka syviä prässejä, ne eivät kehitä yhtä hyvin pakaralihaksia, vatsalihaksia ja monia muita tukilihaksia kuten kyykyt. Monelle jalkaprässi on kuitenkin hyvä etureisien lihasmassan harjoite, kun se tehdään lihastuntumalla eikä vain yritetä saada mahdollisimman paljon rautaa ylös pienellä liikeradalla. Jos haluat tasapainoiset jalkalihakset, tulee niitä treenata erilaisilla liikkeillä. Pelkkä jalkaprässi tai kyykkykään ei yksinään riitä. Miten jalkaprässillä sitten pitäisi treenata? Yksi huomioitava asia on se, miten jalat asetetaan levylle.   Asettamalla jalat keskelle lantion levyiseen asentoon saat parhaiten harjoitettua jalkoja tasapainoisesti sekä etu- että takareisien osalta. Jos taas asetat jalat leveämmälle, treenaat lähinnä lähentäjiä. Jo

PALJONKO PAINOJA?

Jos tangossa ei ole tarpeeksi rautaa, ei se lihas kasva. Mutta kuinka paljon on tarpeeksi? Paljonko nousee penkistä? Millä painolla kyykkäät? Mietitkö, että mitä väliä sillä on? Eikö se riitä, että lihaksissa tuntuu mukava polte? Miksi pitäisi pyrkiä joihinkin tiettyihin treenipainoihin? No esimerkiksi siksi, ettei kroppa kiinteydy ilman riittävää voimatasoa. Jos et ole juurikaan treenannut lihasvoimaa, huonoja uutisia: lihaksesi ovat unessa. Arkiaskareissa, juoksulenkillä ja jopa lihaskuntojumpissa lihaksesi käyttävät vain hitaita soluja. Nopeat lihassolut, ne voiman kasvattamisessa tärkeät, vain laiskottelevat. Et siis kiinteydy, eikä lihas kasva. Sinun on turha haaveilla pyöreistä pakaroista, erottuvista olkapäistä tai kivoista käsivarsista, ellet pysty liikuttelemaan riittävän isoja rautoja. Näin se vain on. Sporttisten muotojen lisäksi saat kasvaneesta voimasta ja lihasmassasta muutakin hyötyä. Aineenvaihduntasi tehostuu ja voit syödä enemmän lihomatta. Tyypillinen onge

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta. Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve. Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin l