Siirry pääsisältöön

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?
Iskeekö lounaan jälkeen väsymys? Tuntuuko että työ ja arki kahlataan puoliteholla ja että energiaa olisi mukavaa saada lisää? Energiatasosi voi johtua päivän mittaan tekemistäsi ruokavalinnoistasi. Vaikka kaksi ihmistä söisi saman annoksen, voi toinen saada annoksesta reilusti energiaa ja toinen väsyä.
Ruoka on energiaa, mutta sisältää paljon muutakin kuin kaloreita. Se kuinka paljon hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa syöt aterialla voi myös vaikuttaa energiatasoosi. Miten muokata ruokavaliota jotta siitä saisi enemmän energiaa?

Liian suuret annokset
Tämä on varmasti tunnetuin syy lounaan jälkeiseen väsymykseen. Liian suuren annoksen väsyttävä vaikutus johtuu ainakin siitä, että verta tarvitaan suuremman annoksen myötä enemmän suolistossa ja vatsassa. Kun verta jää vähemmän aivojen käyttöön, saattaa väsymys iskeä. Suuri annos pääruokaa, pari leipää ja päälle vielä jälkiruoka ovat omiaan väsyttämään kehon ja heikentämään työtehoa. Jos tunnet väsymystä lounaan jälkeen, pienennä annosta hieman ja jätä sokeripitoinen jälkiruoka pois kokonaan. Aloita lautasen täyttäminen salaatilla ja vihanneksilla niin tulee syötyä vähemmän muita kaloripitoisempia ruokia.

Liikaa hiilihydraatteja omaan tarpeeseen
Hiilihydraattien tarve on hyvin yksilöllinen. Toinen tarvitsee hiilihydraatteja enemmän kun taas toinen väsyy samasta määrästä. Väsymys voi johtua insuliiniresistanssista, jossa lihakset ja elimet eivät ota verensokeria eli glukoosia tehokkaasti käyttöönsä. Insuliiniresistanssi taas voi johtua mm. liikkumattomuudesta, vähäisestä lihasmassan määrästä, vähäisestä unen määrästä tai sokeripitoisesta ruokavaliosta. Vyötärölle kertyvä rasva voi kertoa siitä, että hiilihydraatteja kannattaa vähentää. Varmista kuitenkin, että syöt tarpeeksi proteiinia joka aterialla.

Aamupala
Aamupalalla voi olla suuri vaikutus energiatasoon ja erityisesti aivotoiminnan tehokkuuteen. Moni ei tunne oloaan aamuisin nälkäiseksi, mistä johtuen aamupala saattaa jäädä kokonaan välistä. Aamupala antaa kuitenkin pitkäkestoisen energiapiikin päivälle. Jos verensokeri jää aamulla alhaiseksi tai nousee liian korkealle, se vaikuttaa koko päivän verensokeritasoihin riippumatta siitä, mitä myöhemmin tulee syötyä. Proteiinipitoinen aamupala vähentää syömishimoja ja iltasyömisen määrää sekä pitää kylläisenä pitkään, minkä ansiosta lounaalla ei tule sorruttua epäterveelliseen ylensyöntiin.

Vatsaa ärsyttävät ruuat
Myös yksilöllinen ruokien sopivuus voi vaikuttaa energiatasoon. Etenkin pitkäaikaisesti uupuneet ja huonosta energiatasosta kärsivät ovat huomanneet, että yliherkkyysruokien syöminen voi vaikuttaa energiatasoon todella radikaalisti. Toisaalta monen on vaikea tunnistaa itselleen sopimattomat ruoka-aineet, sillä oireet saattavat tulla esiin vasta seuraavana päivänä. Ehkä yleisimmät vatsaa ärsyttävät ruuat ovat gluteiiniviljat ja lehmänmaitotuotteet. Ratkaisu on opetella tunnistamaan itselleen huonosti sopivat ruoka-aineet ja vähentää vatsaa ärsyttävien ruokien määrää.

Muista syödä 4-6 ateriaa päivässä. Proteiinia tulee syödä joka aterialla ja hiilihydraatteja oman tarpeen mukaan. Älä myöskään unohda hyviä rasvanlähteitä aterioistasi. Vältä sokeripitoisia ruokia ja lisää kasvisten ja hedelmien määrää. Äläkä unohda juoda vettä.
Näin sinun pitäisi saada lisää energiaa päivääsi ja lisäenergia tarkoittaa yleensä parempaa elämänlaatua!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…