Siirry pääsisältöön

+40 NAISET JA TERVEYS


Naisten keskuudessa elää sitkeästi ajatus kiinteytymisestä ilman kauheita lihaksia. Sinänsä huvittavaa, sillä lihakset eivät kasva vahingossa eikä sellaista ilmiötä kuin "kiinteytyminen" ole oikeasti olemassakaan.

Luettelo kehon vanhenemisilmiöistä on karua luettavaa. Kun ihminen ohittaa 40 ikävuoden rajan hänen lihasvoimansa alkavat heiketä, kehon rasvaton massa vähenee, perusaineenvaihdunta hidastuu, kehon rasvaprosentti kasvaa, hapenottokyky laskee, korkeiden verensokereitten sietokyky heikkenee, luun tiheys laskee, reaktiokyky heikkenee, liikkuvuus heikkenee, sydämen maksimisyke laskee ja liikunnasta palautumisaika pitenee.

Naisen elimistön estrogeenituotanto alkaa vähentyä jo alle 40-vuotiaana. Elimistön vähenevä estrogeenipitoisuus jouduttaa verenkierto- ja hengityselimistön kunnon laskua, lihasvoiman heikkenemistä, luiden haurastumista sekä painon nousua, erityisesti liikuntaa harrastamattomilla naisilla. Nämä kaikki lisäävät riskiä sairastua sepelvaltimotautiin, aikuisiän diabetekseen ja osteoporoottisiin luunmurtumiin.

Kun ihminen vanhenee, hänen solunsa menettävät kykyään korjata itseään, ja ne alkavat useammin kuolla kuin uudistua. Tämä on pääasiallinen syy siihen, että iän myötä ihminen alkaa menettää lihasmassaansa ja tuntee väsyvänsä aiempaa helpommin.

Kelloa on mahdollista kääntää tikittämän takaisinpäin. Onneksi on olemassa keinoja, joilla kehon vanhenemismuutoksia voi hidastaa ja estää. Yksi parhaista on painoharjoittelu. Jos et aiemmin ole treenannut painoilla, nyt viimeistään on korkea aika aloittaa. 

Säännöllisellä liikunnalla on myös voimakas tulehdusta ja elimistön hapetusstressiä vähentävä vaikutus. Liikunta tukee terveyttä ja omalta osaltaan ehkäisee ennalta monia sairauksia, joita pidetään iän karttuessa luonnostaan lankeavina. Säännöllinen liikunta toimii myös elämäntapastressin tehokkaana purkajana.

Lihaskunto ja -massa ovat tärkeimmät tekijät, jotka vaikuttavat kehosi vanhenemiseen. Lihasmassan määrän vähentyessä kehossa aineenvaihdunta hidastuu, luiden tiheys ja hapenottokyky heikkenevät. Lisäksi lihasmassan määrän vähenemisellä on vaikutusta sokeriaineenvaihduntaan. Terveet lihakset pitävät vartalosi hyvännäköisenä, vilkastuttavat aineenvaihduntaa, saavat sinut tuntemaan itsesi nuoremmaksi — ja myös näyttämään nuoremmalta, koska kasvuhormonin tuotantosi vilkastuu (kasvuhormoni nostaa miesten testosteroni- ja naisten estrogeenitasoja). Sen lisäksi lihaskuntoharjoittelu vahvistaa tautien vastustuskykyä.

Kaikkein parhaimman terveydellisen hyödyn liikunnan harrastamisesta saat kun yhdistät painoharjoittelun esimerkiksi reippaaseen kävelyyn (tai uintiin, pyöräilyyn, rullaluisteluun, tanssiin ja niin edelleen). Tällöin myös vararasva alkaa palaa, ja lihasten osuus kehosta kasvaa.

Toisin kuin monet naiset kuvittelevat, vapailla käsipainoilla tai kuntosalilla tehty painoharjoittelu ei tee naisista miehekkäitä ja isoja; näkyviä kehonrakentajalihaksia ei nainen tavallisesti saa vahingossa kehittymään. Sen sijaan säännöllinen painoharjoittelu tekee naisista hyvännäköisiä ja energisiä. Se, mitä kutsumme kiinteytymiseksi, on tosiasiassa rasvamassan vähenemistä ja lihasmassan kasvamista!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…

SYÖTKÖ LIIAN VÄHÄN?

Luulitko, että mitä vähemmän syöt, sitä tehokkaammin laihdut? Totuus on se, että liian vähäisen syömisen seurauksena painonpudotus voi tyssätä heti alkuunsa tai ainakin hidastua oleellisesti. Lihasmassasta on turha haaveillakaan liian vähäisellä syömisellä.
Kun kehosi huomaa, että ravintoa on saatavilla liian niukasti, se tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa kaikin keinoin. Elimistösi menee niin sanotusti säästöliekille. Säästöliekissä energiankulutus vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu eikä paino tällöin putoa. Kaikki ylimääräinen liike vähenee ja sitä myötä myös kulutus heikkenee. Aineenvaihdunnan hidastuessa keho ei suostu enää luovuttamaan rasvaa, vaan alkaa ottaa energiaa mm. lihaksista. Yleisin ja suurin virhe painonpudottajille on tässä tilanteessa vähentää kaloreita entisestään.
Liian vähäisen syömisen vuoksi lihasmassasi katoaa ja syömiseen liittyvät mielitekosi kasvavat. Jos saat energiaa syömisistäsi liian vähän, liikkuminenkaan ei huvita. Varoituskellojen pitäi…

TÄYDELLISET TREENIHOUSUT - ONKO NIITÄ?

Itsehän olen treenivaatteiden suurkuluttaja ja lompsuttelen niissä suurimman osan ajastani. Niiden pitää siis olla laadukkaat, miellyttävät päällä ja säilyttää ominaisuutensa pesusta toiseen. Omaan treenivaatekokoelmaan on kertynyt niin huteja kuin timantteja. Kerron teille nyt omat ehdottomat suosikkini.
Varsinkin treenihousuista etsin jatkuvasti niitä täydellisiä. Tiedättehän tunteen, kun joka treenisarjan jälkeen tai pitkin jumppaa pitää nostella valahtavia housuja? Ärsyttävää! Huonoista treenihousuista myös pikkarit vilahtavat läpi kyykätessä, ne litistävät liikaa tai sitten eivät ole tarpeeksi tukevat. Ainakin itse tykkään myös vähän korkeammasta vyötäröstä.
Yläosista käytän treeneissä aina toppeja, kun taas töissä paljon pitkähihaisia, varsinkin näin kylmään aikaan. Myös yläosille olen asettanut oman vaatimuslistan. Ne eivät saa olla liian tiukkoja, muttei myöskään roikkua päällä. Ei liian pitkiä ettei kroppa näytä pitkulaiselta pötköltä. Hyvän yläosan löytäminen on kuitenkin h…