Siirry pääsisältöön

MIKSI LAIHDUTTAMINEN ON NIIN VAIKEAA? Kuinka moni voi rehellisesti tunnustaa kokeilleensa joskus laihdutuskuuria, pikadieettiä tai ihmepillereitä? Totuus on se, että laihdutuskuurit lihottavat. Jokaisen laihdutuskuurin jälkeen valtaosa ihmisistä painaa vähän enemmän kuin ennen laihduttamista ja edes lähtöpainossa pysyminen on entistä vaikeampaa. Kaalisoppadieetit, ravintopussiateriat ja muut laihdutuskuurit lamaannuttavat aineenvaihdunnan niin, että lihot entistä helpommin. Päähämme on iskostettu syvään ajatus ”syö vähemmän, laihdut enemmän”. Omasta mielestäni tällaiset ihmedieetit ovat nykyajan syömishäiriöitä.

Niukkakaloriset dieetit nostavat stressihormonitasoja ja alhainen verensokeri lisää vihantunteita. Stressi altistaa myös sairauksille, mm. sydäntaudeille ja niin, lihomiselle. Vähemmästäkin menettää niin mielensä kuin kehonsa tasapainon. Epäterveellisen ruuan on toisaalta todettu aiheuttavan monille henkistä tasapainottomuutta ja esim. ennen kuukautisia naisille rajuja mielenterveydellisiä ongelmia. Ahdistunut mieli taas yrittää hakea lohtua sieltä, mistä se on sitä ohjelmoitu saamaan eli herkuista. Liian tiukka laihdutuskuuri johtaa lähes aina ahmimiseen. Rankat ja nopeat laihdutuskuurit eivät johda pysyvään laihtumiseen, vaan voivat olla terveydelle vaarallisia, koska niillä on haitallisia vaikutuksia luustoon ja lihaksiin. Alle 1400 kalorin dieetillä on lähes mahdotonta saada ravinnosta riittävästi tarpeellisia ravintoaineita.

Laihduttajalla on aina mielessään kuurin loppuminen, se aika kun saa taas syödä. Kuitenkin kilojen poissa pysymisen edellytyksenä on, ettei enää palaa takaisin laihdutusta edeltäneisiin ruokailutapoihin. Kiloista eroon pääsemiseen liitetään usein sana taistelu. Kyllähän tahdonvoimaa tarvitaan, mutta ehkä taisteleminen ei ole oikea lähestymistapa.

Ylipaino on osoitus elimistön tasapainottomuudesta ja useimmiten seurausta vääristä elintavoista. Laihtuminen onnistuu varmemmin kun muutetaan omaa arkea siten, että liikunta lisääntyy ja syödään säännöllisesti normaalia perusruokaa. Paras ihmedieetti on se jo koulussakin opittu lautasmallin noudattaminen. Pysyvä painonpudotus onnistuu kun terveelliseen perusruokaan ja oikeanlaiseen ruokarytmiin liitetään säännöllinen liikunta.

Ei siis mitään rakettitiedettä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VÄSYTTÄÄKÖ RUOKAILUN JÄLKEEN?

NYT RULLATAAN!

Kiristää ja kipuilee, pitäisikö mennä hierojalle? Venyttely ei tuota tulosta, liikkuvuus ei parane eikä jäykkyydet lähde. Mitä jos hankkisit itsellesi rullan? Voit säästyä parhaimmassa tapauksessa hierontakäynneiltä ja mikä parasta, voit rullailla milloin vaan ilman ajanvarausta ja ihan ilmaiseksi.
Suurimmalla osalla meistä on, ainakin joskus, lihaksissaan triggerpisteitä eli ärtyneitä kipukohtia. Varsinkin liikkumattomuus ja liika istuminen aiheuttaa lihasten jumiutumista ja huonoa toimivuutta. Mutta näin käy myös aktiivisen liikunnan harrastajankin, mikäli ei satsata kehonhuoltoon. Rullauksella saadaan avattua näitä jumitiloja ja sitä myöten parannetaan kehon liikkuvuutta, mutta myös lihasten voimantuottokykyä.
Vaikka sinulla ei olisi kiputiloja eikä liikkuvuusongelmia, suosittelen silti käyttämään rullausta. Paremman voimantuoton lisäksi rullaus vähentää lihaskipuja, auttaa palautumisessa ja parantaa jopa ryhtiä. Kehonhuoltoa ei siis pidä aloittaa vasta kipujen ilmaannuttua.

Rull…

PALJONKO PITÄÄ SYÖDÄ?

Nyt ei puhuta laihduttamisesta eikä lihasmassan kasvattamisesta, vaan yleisesti päivittäisestä energiantarpeesta.
Kaikki tarvitsevat energiaa, vaikka tarkempi määrä onkin yksilöllistä. Energian tarve on se määrä energiaa, joka pitää kehosi painon, koostumuksen ja fyysisen aktiivisuutesi hyvää terveyttä ylläpitävällä tasolla. Tarvitset energiaa perusaineenvaihduntaan (jotta sydän sykkii, keuhkot toimivat, entsyymejä ja hormoneja syntyy jne.), ruoan aiheuttamaan lämmöntuottoon, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tekemiseen. Energiantarpeeseen vaikuttaa mm. sukupuoli, ikä, paino, lihasmassa ja liikunnan määrä. Mitä nuorempi, mitä enemmän lihasmassaa, mitä enemmän painoa ja mitä enemmän liikkuu, sitä suurempi on perusaineenvaihdunta ja sitä suurempi on päivittäinen energiantarve.
Suurin osa energiastasi kuluu perusaineenvaihduntaan ja kun tähän lisätään fyysinen aktiivisuutesi, saadaan päivittäinen energiantarpeesi. Kokonaisuuteen vaikuttaa paljon muukin päivän aktiivisuus kuin liikunta, ku…